Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Mrazivé zábery z tisícročného chrámu zachytené kamerou
Zdielať na

Mrazivé zábery z tisícročného chrámu zachytené kamerou

Pozrite si tiež archívne video o kráľovskom svadobnom sprievode v Jordánsku.

Prečo sa hýbu stĺpy v Artemidinom chráme? Vedci hľadali odpoveď.

Medzi ohromujúcimi ruinami starovekého mesta Jerash v Jordánsku, známeho aj ako "Rím Východu", sa skrýva Artemidin chrám, známy svojou pôsobivou architektúrou a záhadným javom známym ako "pohyblivé stĺpy". Postavený v 2. storočí n. l. na počesť rímskej bohyne Artemidy je jednou z najvýznamnejších architektonických pamiatok v meste Jerash.

Artemidin chrám je 12 metrov vysoký a 37 metrov široký, s verandou lemovanou šiestimi korintskými stĺpmi. Vo vnútri chrámu kedysi stála obrovská socha Artemidy, ktorú už nemožno obdivovať. Pri prechádzke medzi ruinami môžu návštevníci zažiť veľkoleposť a nádheru Rímskej ríše a spoznať fascinujúce techniky antickej architektúry.

Najznámejšou atrakciou Artemidinho chrámu je však úkaz známy ako "pohyblivé stĺpy". Zdá sa, že šesť stĺpov na východnej strane chrámu sa počas dňa pohybuje, pričom ráno sa otáčajú na severozápad a popoludní na juhovýchod. Tento jav súvisí s meniacim sa uhlom slnečného svetla a je spôsobený jedinečným dizajnom fasády chrámu.

Záhada pohyblivých stĺpov fascinuje ľudí už stáročia a vzniklo o nich mnoho legiend a mýtov. Niektorí veria, že kostol bol postavený pomocou mágie, iní zasa, že stĺpy sa pohybujú pomocou tajných mechanizmov. V skutočnosti sú Pohyblivé stĺpy len optickým klamom, čo však neuberá na kráse a historickom význame kostola.

Artemidin chrám je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v meste Jerash a je povinnou zastávkou pre všetkých návštevníkov Jordánska. Ohromujúca architektúra chrámu, tajomstvo pohyblivých stĺpov a svedectvo o histórii Rímskej ríše ponúkajú návštevníkom jedinečný zážitok.

Pri návšteve Artemidinho chrámu si nezabudnite nájsť čas na prechádzku medzi ruinami mesta Jerash. Medzi pôsobivými ruinami mesta sa nachádzajú ďalšie chrámy, fóra, divadlá a kúpele, ktoré ponúkajú pohľad na obdobie rozkvetu Rímskej ríše.

Súvisiace články