Zatiahnuté
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Nová technika na hľadanie inteligentného mimozemského života
Zdielať na
Tech

Nová technika na hľadanie inteligentného mimozemského života

Pozrite si tiež archívne video o tom, či nás mimozemšťania napadnú.

Vedci v blízkom hviezdnom systéme TRAPPIST-1 otestovali novú techniku na hľadanie známok inteligentného mimozemského života. Výsledky ich experimentu budú čoskoro publikované v magazíne The Astronomical Journal.

Daná metóda konkrétne umožňuje lovcom mimozemšťanov zachytiť rádiové signály s oveľa menšou šírkou pásma - podobné tým, ktoré používame na komunikáciu s našou vlastnou vesmírnou technikou.

Hlavný autor štúdie, astronóm Nick Tusay z Penn State University, vysvetlil, že väčšina súčasných hľadaní sa zameriava na silné signály. Súvisí to okrem iného s limitom citlivosti našich prijímačov, ktorý je nastavený na „minimálny výkon vysielača presahujúci všetko, čo neúmyselne vysielame,“ povedal.

„Ale s lepším vybavením, ako je napríklad pripravovaná štvorcová kilometrová sústava, budeme možno čoskoro schopní odhaliť signály od mimozemských civilizácií, ktoré komunikujú so svojimi vesmírnymi loďami,“ dodal.

Komunikácia prostredníctvom úzkopásmových rádiových signálov síce vyžaduje menej energie, ale je podstatne ťažšie ju odhaliť na veľké vzdialenosti. Počas dvadsaťosemhodinového skenovania TRAPPIST-1, ktoré sa uskutočnilo pomocou sústavy Allanovho teleskopu, sa však identifikovalo 2 200 kandidátskych rádiových signálov počas približne siedmich zákrytov inými planétami.

„Systém TRAPPIST-1 je relatívne blízko Zeme a máme podrobné informácie o dráhach jeho planét, čo z neho robí vynikajúce prirodzené laboratórium na testovanie týchto techník,“ uviedol Tusay.
„Metódy a algoritmy, ktoré sme vyvinuli pre tento projekt, sa môžu časom uplatniť aj v iných hviezdnych systémoch, čím sa zvýšia naše šance na nájdenie pravidelnej komunikácie medzi planétami mimo našej slnečnej sústavy, ak existuje,“ uzavrel.

Súvisiace články