Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Takto vyzerala Kleopatra v skutočnosti: Vyrazí vám dych!
Zdielať na

Takto vyzerala Kleopatra v skutočnosti: Vyrazí vám dych!

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Vzhľad najslávnejšej panovníčky v dejinách sveta bol dlho predmetom diskusií v akademických kruhoch.

V objatí egyptských pyramíd niet slávnejšej panovníčky ako Kleopatra, ktorá bola siedmou v rade Kleopatier v Egypte, a predsa je to práve ona, ktorá tak fascinovala svojich súčasníkov, svet a o mnoho storočí neskôr aj Hollywood. Na striebornom plátne si Kleopatru zahralo nespočetné množstvo herečiek, ale pri pomyslení na Kleopatru sa nám vybaví Elizabeth Taylor.

Bola však naozaj taká, ako ju stvárnila popkultúra v posledných desaťročiach?

Bola poslednou faraónkou Egypta a jej rodina bola kedysi dávno v službách Alexandra Veľkého. Bola potomkom poslednej dynastie, ktorá vládla Egyptu, krajine pyramíd. Jej najznámejší obraz pochádza z Dederu, kde je v chráme a vedľa nej je jej slávny syn, ktorý je zároveň synom najslávnejšieho Rimana, Júlia Cézara, a nie náhodou ho nazývali malý Cézar.

Napriek antickým vyobrazeniam sa o Kleopatrinom vzhľade vie len veľmi málo, dokonca aj o farbe jej pleti sa vedú vášnivé diskusie. Vedci stále pátrajú po jej hrobke, ale objavilo sa už mnoho správ, že miesto sa možno nájde, ale nikdy nebude otvorené, pretože oblasť, kde Kleopatra odpočívala, je už veľmi dlho pod vodou.

Vyobrazenia stále existujú na minciach a po celom svete existuje nespočetné množstvo sôch, o ktorých sa predpokladá, že znázorňujú slávnu starovekú panovníčku. Zaujímavé je aj to, že nevieme, kto bol babičkou alebo dokonca matkou vládkyne z dynastie Ptolemaiovcov, takže je ťažké zistiť, ako vlastne vyzerala.

Jej otec bol potomkom macedónskeho gréckeho generála a podľa dobových vyobrazení (busty a portréty) mala podľa najznámejšieho egyptského archeológa Zahiho Hawassa bielu farbu pleti.

Zaujímavé však je, že už predtým sa našla kostra, ktorá bola identifikovaná ako Kleopatrina sestra, a pozostatky naznačovali, že Kleopatrina matka mohla mať africký pôvod.

Vo videu sú tiež zobrazené dobové vyobrazenia, ako aj mnohé rekonštrukcie, ktoré nám ukazujú, ako bola cisárovná zobrazovaná v skutočnosti:

 

Súvisiace články