Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Našiel sa staroveký poklad: Jeho majiteľ mal asi smolu
Zdielať na

Našiel sa staroveký poklad: Jeho majiteľ mal asi smolu

Zdroj: FreePik

Nádoba so zlatými mincami z obdobia vlády slávneho perzského kráľa Dareia pravdepodobne nebola pôvodným majiteľom určená pre potomkov. Prečo sa však tento rozprávkový poklad dostal až k nám?

Peržan Dareios I. (známy aj ako Dárajavauš) žil a vládol v 5. a 6. storočí pred naším letopočtom. Viedol rozsiahlu ríšu, hoci nebol neporaziteľným generálom. Napríklad sa nemohol rovnať Grékom: najprv bola jeho flotila prepadnutá búrkou a zničená, potom bola jeho armáda porazená na súši v bitke pri Maratóne.

Perzský kráľ bol na staroveké pomery nielen neuveriteľne bohatý. Takéto bohatstvo nemôže zostať neviditeľné a archeológovia nespočetnekrát objavili mince z Dareiovho obdobia.

Nedávno bol zo zeme v Turecku vykopaný hrniec plný zlata. Vedci sa domnievajú, že k jeho objavu mohla viesť vážna nehoda, ktorá sa stala. Jeho bývalý majiteľ ho zrejme nezamýšľal zachovať pre potomstvo, ale z nejakého dôvodu sa mu nepodarilo získať späť oslnivé bohatstvo.

Identifikácia mincí nebola zložitá, keďže na jednej strane sa nachádza Dareiova podobizeň, takže jednoznačne pochádzajú z 5. storočia pred Kristom. Na mieste vykopávok na západe Turecka sa nachádzajú pozostatky starovekého gréckeho mesta, kde bol tento jedinečný nález objavený.

Osada Notion bola obývaná až do 1. storočia nášho letopočtu. Hrniec plný pokladu sa našiel pod podlahou sídla a predpokladá sa, že bol majetkom žoldniera.

Podľa odborníkov sú takéto nálezy veľmi vzácne, pretože nikto nepochováva toľko cenných mincí naraz. To ich vedie k záveru, že zlato mohlo zostať ukryté dva a pol tisícročia kvôli nejakému nešťastiu, možno kvôli smrti majiteľa.

Ako bolo v tom čase zvykom, mince nie sú datované. Archeológovia však vedia, že tieto mince sa vyrábali dve storočia. V tom čase predstavovala jedna zlatá minca mesačný plat žoldniera, zatiaľ čo menšie strieborné mince sa používali na pokrytie každodenných výdavkov.

Takto vyzerajú nájdené zlaté mince:

Súvisiace články