Jasno
15°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
NASA v Sahare objavila zvláštny fenomén: Pokrýva veľkú oblasť
Zdielať na

NASA v Sahare objavila zvláštny fenomén: Pokrýva veľkú oblasť

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo obsahuje saharský piesok.

Obrovská zmena je viditeľná na záberoch z vesmíru.

V septembri 2024 došlo v púšti Sahara, ktorá je jedným z najsuchších miest na svete, k mimoriadnej poveternostnej udalosti. Prvýkrát po desaťročiach silné dažde zaplavili severné Maroko, Alžírsko, Tunisko a Líbyu po tom, ako extratropický cyklón priniesol obrovské množstvo zrážok. Len za dva dni spadlo v regióne v priemere až 200 milimetrov zrážok, čo je na niektorých miestach mnohonásobne viac, ako je bežný ročný úhrn zrážok. Táto zriedkavá udalosť priniesla veľkolepé divadlo a, žiaľ, aj tragédiu.

Prívalové dažde priniesli dramatické zmeny v púštnej krajine. Medzi slávnymi piesočnými dunami sa objavili jazerá na miestach, ako sú národné parky Merzouga a Iriqui, kde boli jazerné dná desaťročia vyschnuté. Satelitné snímky NASA ukázali túto zmenu: kedysi neúrodná krajina je teraz posiata vodnými zrkadlami. Miestni obyvatelia aj turisti s úžasom sledovali, ako vozidlá 4x4 prechádzajú cez novo vytvorené kaluže a palmy stoja čiastočne ponorené. Tento vzácny pohľad vyvolal diskusiu o tom, ako sa môže púštna klíma dlhodobo zmeniť.

Okrem tohto úkazu spôsobili silné dažde aj veľké škody. Bleskové záplavy zničili infraštruktúru a domy najmä v Maroku a Alžírsku, kde bolo hlásených viac ako 20 obetí. Značné škody utrpelo aj poľnohospodárstvo a marocká vláda poskytla núdzovú pomoc poľnohospodárom a na rekonštrukčné práce. Región, ktorý už šesť rokov zápasí s veľkým suchom, prijal záplavy so zmiešanými pocitmi. Dažde síce pomohli doplniť zásoby podzemných vôd, ale nepredvídateľnosť takýchto búrok zostáva hrozbou.

Extrémne poveternostné udalosti sú výsledkom extratropického cyklónu, ktorý sa od tropických líši tým, že vzniká vo vyšších zemepisných šírkach, ďalej od rovníka. Tento cyklón sa sformoval nad Atlantickým oceánom a nasával vlhkosť z rovníkových oblastí Afriky na severnú Saharu. Podľa meteorológov by tento jav mohol priniesť dlhodobé zmeny počasia v regióne, pretože zvýšené vyparovanie by mohlo priniesť viac vlhkosti do atmosféry a spôsobiť častejšie búrky.

Záplavy v roku 2024 predznamenávajú zmeny, ktoré sa na Sahare pravdepodobne vyskytnú v budúcnosti. Keďže klimatické zmeny naďalej formujú globálne modely počasia, zvýšené vyparovanie a vlhkosť v atmosfére by mohli viesť k častejším silným dažďom v púštnych oblastiach. To ovplyvní nielen ekosystémy, ale aj životy ľudí, ktorí tam žijú a ktorí už teraz čelia dôsledkom takýchto extrémnych prejavov počasia.

Súvisiace články