Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Desivý nález pod pieskom v Egypte: Starý osemdesiat miliónov rokov
Zdielať na

Desivý nález pod pieskom v Egypte: Starý osemdesiat miliónov rokov

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Hlbiny púšte ukrývajú naozaj úžasné veci.

Keď sa povie Egypt, mnohým sa hneď vybavia pyramídy, ale piesok púšte naozaj skrýva úžasné veci. Spoločnosť Netflix nedávno odvysielala film, v ktorom boli odhalené hrobky v priamom prenose, a dokonca sarkofágy boli otvorené bez úprav. Archeológ a divák boli súčasne konfrontovaní s tým, čo sa v rakve ukrýva. Film Neznámy: Stratená pyramída sa na tejto platforme dodnes teší obrovskej popularite. Púšť však neskúmajú len archeológovia, ale aj ďalší odborníci a významní špecialisti z iných odborov.

A skutočne, v každej dobe sa objavia veci, ktoré môžu byť pre výskumníkov vo vedeckom svete veľkým objavom.

Jedným z najväčších objavov poslednej doby bol nález obrovských kostí v egyptskej Sahare, ktorý poskytol dôkazy aj niektorým vedcom, aby mohli odpovedať na dôležité vedecké otázky. Mansourasaurus shahinae žil pred 80 miliónmi rokov a predpokladá sa, že vážil až 6 ton. Tieto gigantické tvory, o ktorých sa predpokladá, že boli veľké ako školské autobusy, žili na pobreží prehistorického mora, ktoré existovalo v oblasti pred Stredozemným morom.

Výskum tiež odhalil, že pred 80 miliónmi rokov vyzerala Sahara a jej okolie úplne inak, so savanami a dažďovými pralesmi roztrúsenými na tomto území, čo je v súčasnosti dosť prekvapujúce. A pre odborníkov je tento objav dôležitý aj preto, že je dôkazom toho, že dinosaury v tom čase migrovali medzi južnou Európou a severnou Afrikou a nežili v izolácii.

Takto mohli vyzerať dinosaury nájdené na Sahare:

Súvisiace články