Polojasno
11°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Svetová senzácia v Egypte: Objavili najväčší faraónov poklad
Zdielať na

Svetová senzácia v Egypte: Objavili najväčší faraónov poklad

Zdroj: FreePik

Ramzes II. bol bezpochyby jedným z najväčších vládcov starovekého Egypta. Je neuveriteľné, že po 3 300 rokoch nám zostal artefakt, ktorý s ním možno spájať, v takmer dokonalom stave.

Ak by sme mali vymenovať len troch faraónov z bohatej histórie Egypta, Ramzes by pravdepodobne figuroval na poprednom mieste popri Tutanchamónovi a Achnatonovi. Pod týmto menom ich v starovekej severoafrickej ríši vládlo jedenásť, ale najčastejšie sa spomína druhý v poradí.

Ramzes II. vládol v 13. storočí pred naším letopočtom, a to nie krátkych 66 rokov. Pravdepodobne v jeho období vznikol takzvaný Turínsky kráľovský zoznam, ktorý uvádza chronológiu obdobia pred ním, vďaka čomu moderní vedci poznajú mená faraónov, ktorí mu predchádzali.

Ramzes II. sa považuje za slávneho generála, hoci v tejto oblasti nebol jednoznačne úspešný. Jeho najvýznamnejšia bitka bola s Chetitmi pri Kádeši, ktorá si vyžiadala obrovské krvavé obete a bola v podstate nerozhodná. Egyptský faraón, samozrejme, bitku vyhlásil za veľké víťazstvo.

Dôvod, prečo je potrebné toľko pripomínať tohto panovníka, ktorý sa vôbec nebránil vojenskému životu, je ten, že je to dobrý spôsob, ako pochopiť význam nedávneho egyptského nálezu. Nebol objavený len tak hocikde, ale práve v rieke Níl.

Aké sú šance, že sa predmet starý 3300 rokov zachová v takomto prostredí? Nie je veľká a archeológovia mali šťastie, že nemuseli kopať v koryte rieky, ale medzi starovekými vojenskými kasárňami v delte Nílu.

Tam našli meč, ktorý nebolo ťažké datovať, keďže nesie meno Ramzesa II. Majiteľ zbrane, ktorú našli asi 30 kilometrov od Alexandrie, pravdepodobne bránil Novú ríšu pred inváziou Líbye a takzvaných morských národov.

Meč sa zachoval v prekvapivo dobrom stave, čo viedlo odborníkov k domnienke, že sa nemusel často používať. Mohol byť symbolom postavenia vysokopostavenej osoby, rovnako ako šperky, vyrezávaní skarabeovia a kuchynské náčinie, ktoré sa našli vedľa neho.

Najslávnejšia bitka Ramzesa II., bitka pri Kádeši:

Súvisiace články