Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Šokujúci objav: Staroveké umelecké dielo obrovskej veľkosti
Zdielať na

Šokujúci objav: Staroveké umelecké dielo obrovskej veľkosti

Zdroj: FreePik

Hľadali stále usilovnejšie, ale nemohli tomu prísť na koreň - artefakt takejto veľkosti ešte nikdy nenašli.

Pri meste Elazığ na východe Turecka sa podaril fascinujúci archeologický objav. Našla sa neprerušovaná rímska mozaika s rozlohou 84 metrov štvorcových, o ktorej sa predpokladá, že pochádza z neskororímskeho alebo ranobyzantského obdobia. Unikátny nález objavil miestny farmár Mehmet Emin Sualp náhodou pri sadení stromčekov na svojom pozemku. Mozaika zobrazuje rôzne zvieratá, rastliny a stromy a vďaka svojej veľkosti a geometrickému vzoru ide o prvý nález svojho druhu v Turecku.

Mozaika bola objavená v dedine Salkaya, 14 km od centra mesta Elazığ. Mehmet Emin Sualp, ktorý kúpil pozemok v roku 2020, sadil stromčeky, keď si všimol zvláštny vzor v pôde. Okamžite informoval vedenie miestneho múzea a úrady, ktoré po počiatočnom skúmaní dospeli k záveru, že mozaika by mohla byť podlahou budovy z čias Rímskej ríše.

Pod vedením múzea Elazığ a tureckého ministerstva kultúry a cestovného ruchu sa okamžite začali záchranné operácie. Odborníci objavili nielen mozaiku, ale aj kostol a vínnu pivnicu v tejto oblasti, čo naznačuje, že oblasť mohla byť kedysi dôležitým náboženským a spoločenským centrom.

Mozaika vyniká nielen svojou veľkosťou, ale aj bohatstvom detailov. Sú na nej zobrazené zvieratá ako lev, jeleň, sibírska koza, jeleň, bažant a diviak, a dokonca aj dnes už vzácny anatólsky leopard. Nález je zdobený jedinečnými okrajmi a geometrickými vzormi, vďaka čomu má výnimočnú umeleckú hodnotu. Architektonické prvky vykopané z okolia mozaiky naznačujú, že bola pravdepodobne súčasťou veľkej rímskej vily alebo spoločenskej budovy.

Numan Hatipoglu, guvernér mesta Elazığ, uviedol, že mozaika bude vystavená v centre mesta Elazığ po úplnom preskúmaní nálezu. „Tento nález predstavuje zvláštny výsek histórie regiónu a sme si istí, že v tejto oblasti sa nájdu ďalšie objavy,“ povedal guvernér. Nové vykopávky by mohli odhaliť ďalšie historické pamiatky, ktorých prezentácia by mohla priniesť novú perspektívu pre miestny cestovný ruch aj historický výskum.

Objav mozaiky vyvolal veľký záujem nielen v Turecku, ale aj na medzinárodnej úrovni, keďže jej jedinečnosť a umelecká hodnota by mohli zohrať významnú úlohu pri štúdiu rímskeho a byzantského umenia. Tento objav je ďalším dôkazom bohatej a rozmanitej histórie regiónu a dôležitosti zachovania a prezentácie jeho kultúrneho dedičstva verejnosti.

;

Súvisiace články