Skoro jasno
Bratislava
Natália
6.10.2024
V Turecku našli starovekú hrobku s hrozbou strašnejšou ako kliatba
Zdielať na

V Turecku našli starovekú hrobku s hrozbou strašnejšou ako kliatba

Pozrite si tiež archívne video o archeológoch, ktorí objavili unikátny objav z 13. storočia.

Objav má mimoriadnu vedeckú hodnotu a malo by sa s ním zaobchádzať opatrne.

Bola objavená kráľovská pečať zo starovekej Chetitskej ríše, ktorá varovala porušovateľov zmlúv, že ak porušia zmluvu, čaká ich smrť. V tom čase nebolo ničím výnimočným, že porušenie zmluvy malo vážne následky, ale smrť sa stále považovala za radikálny dôsledok.

Na pečati, ktorú archeológovia objavili v ruinách Büklükale, asi 100 km od Ankary, sa doslova píše: „Kto toto poruší, zomrie.“ Ide o pomerne prísny trest za porušenie zmluvy a zdá sa, že ak bola zmluva spečatená touto pečaťou, išlo o vážnu zmluvu.

Podľa odborníkov bola pečať vyhotovená v starovekom blízkovýchodnom písme, ktoré sa vzťahuje na starú Chetitskú ríšu. Vedúceho japonského Inštitútu anatólskej archeológie Kimijosiho Macumura pečať prekvapila, pretože radikalizmus nebol pre túto ríšu charakteristický: za porušenie zmluvy sa zvyčajne ukladali pokuty, nie smrť.

Okrem toho, povedal Macumura, ak skutočnosť, že porušiteľom zmluvy hrozila smrť, nebola dostatočným vodítkom, samotná pečať naznačuje, že mohlo ísť o pečať samotnej vládnucej rodiny, ktorú používal vtedajší kráľ alebo kráľovná. Je teda možné, že sa používala na overovanie zmlúv s kráľovskou rodinou.

Nejde o prvý objav slávnych ruín japonským bádateľom, ktorý nedávno našiel dôkazy o tom, že v oblasti mohla vypuknúť občianska vojna a že rôzne osady v nej mohli zohrávať rôzne úlohy. Büklükale mohlo byť kedysi dôležitým miestom a Macumura nevylučuje, že tu mala sídlo kráľovská rodina.

Nie je preto prekvapujúce, že v takomto dôležitom meste sa bezpečnosť zmlúv brala vážne. Jedno je isté: občianske právo tu fungovalo dobre, bolo tu málo súdnych sporov a človek nemal veľkú motiváciu nedodržať zmluvu.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto mieste a Macumotovom výskume, kliknite na toto video:

Súvisiace články