Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo to môže byť? Uprostred Ameriky objavili gigantickú vec starú tisíce rokov a vedecký svet odvtedy hľadá odpovede
Zdielať na
Video

Čo to môže byť? Uprostred Ameriky objavili gigantickú vec starú tisíce rokov a vedecký svet odvtedy hľadá odpovede

Zdroj: Wikimedia

Hadia mohyla, ktorá je dlhá 400 metrov, poskytuje úžasný pohľad a o tomto tisícročnom výtvore zatiaľ máme iba otázky.

Stonehenge, veľké pyramídy v Gíze či dokonca gigantické kamenné hlavy Veľkonočných ostrovov, to všetko poskytuje vedcom prekvapenia v súvislosti s každým novým výkopom. No okrem týchto monumentov je na Zemi ešte veľa mystických a tajomných miest. Seriál Ancient Apocalypse nedávno uvedený na Netflixe predstavuje niektoré z nich širokej verejnosti.

Veľká hadia mohyla sa napríklad nachádza na americkom kontinente, je to vlastne obrovský, veľmi dlhý a súvislý kopec, čo je naozaj impozantný pohľad. Pripomína hada, ktorý sa stáča na zemi na zalesnenom hrebeni v Severnej Amerike. Hoci je had ústredným prvkom kultúr severoamerických indiánov, odborníci nemajú jednotnú odpoveď na účel mohyly.

Je však isté, že tu žijúce národy ho mohli postaviť ešte pred naším letopočtom, takže mystická hromada zeme je stará tisíce rokov. Vo vedeckých kruhoch sa už ale vedú vážne debaty o identite tvorcov. Je takmer isté, že v čase príchodu Európanov boli na kontinente tisíce podobných.

Je možné, že slúžil na kultové a mystické účely, pretože napríklad hlava hada je zarovnaná s letným slnovratom a jeho zakrútenia s rovnodennosťou.

Jeho popisy vznikli prvýkrát v 19. storočí a neskôr hľadači pokladov vyplienili oblasť v nádeji na veľkú korisť. Žiadne poklady však nenašli a nakoniec bola celá oblasť vyhlásená za štátny park. A už je na programe jej zapísanie do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Súvisiace články