Zatiahnuté
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Na starovekej múmii objavili veľmi zvláštnu vec
Zdielať na

Na starovekej múmii objavili veľmi zvláštnu vec

Zdroj: FreePik

Na tele z doby bronzovej bolo niečo, o čom sa doteraz nevedelo, čo to je.

Pred dvadsiatimi rokmi urobila skupina archeológov zvláštny objav na starovekom pohrebisku v Tarimskej panve v severozápadnej Číne, kde na hlave a krku múmie našli niečo, o čom sa už vtedy predpokladalo, že má veľký význam.

Dlho sa však nedarilo rozlúštiť látku, ktorá bola nanesená na mŕtvolu, ktorej vek sa odhaduje na 3 300 až 3 600 rokov. Po desiatkach rokov sa po podrobnej analýze DNA zistilo, že ide o druh mliečneho výrobku, ktorý miestni obyvatelia konzumovali aj na udržanie zdravia.

Ukázalo sa, že ide o druh kefírového syra, potravinu podobnú jogurtu, ktorý bol v oblasti rozšírený už v tom čase, a podľa Ústavu paleontológie stavovcov a paleoantropológie Čínskej akadémie vied je jasné, že kefír vznikol v Číne a rozšíril sa do celého sveta.

Vedci vykonali podrobné testy materiálu a zistili, že tie isté druhy baktérií a húb, ktoré sa používajú na výrobu kefíru aj dnes, sa používali aj pred tisíckami rokov.

„Je to bezprecedentná štúdia, ktorá nám umožňuje pozorovať, ako sa baktéria a jej použitie vyvíjali v priebehu posledných tritisíc rokov. Navyše vďaka štúdiu mliečnych výrobkov máme jasnejší obraz o živote dávnych ľudí,“

- povedal Qiaomei Fu, paleontológ z Čínskej akadémie vied v Pekingu.

​Vedec tiež uviedol, že prípravok mohol byť v živote ľudí dôležitý, keďže jeho stopy sa našli v niekoľkých ďalších hroboch na cintoríne v Siaoe. Probiotikum bolo vyrobené z kravského a kozieho syra a obsahovalo niekoľko druhov baktérií a húb vrátane Lactobacillus kefiranofaciens a Pichia kudriavzevii.

„Ide o najstaršiu známu vzorku syra, aká bola kedy objavená na svete. Potraviny, ako sú mliečne výrobky, je veľmi ťažké uchovať po tisíce rokov, takže ide o vzácny a cenný objav,“

- dodal Fu, ktorý uviedol, že na materiáli sa budú vykonávať ďalšie štúdie, aby sa zistili ďalšie podrobnosti o kultúre stravovania ich predkov.

Ďalšou dôležitou otázkou je, prečo sa považovalo za nevyhnutné, aby si zosnulí „zobrali“ toto jedlo so sebou do posmrtného života. Určite na to existovali náboženské alebo rituálne dôvody, na ktoré materiál nedáva odpoveď, ale ďalšie archeologické nálezy na pohrebisku na to môžu dať odpoveď.

;

Súvisiace články