Jasno
20°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Významný prelom vedcov: 3000-ročná egyptská múmia prehovorila
Zdielať na

Významný prelom vedcov: 3000-ročná egyptská múmia prehovorila

Zdroj: FreePik

Vedecký prelom ohľadom egyptských pyramíd.

Vedci, odborníci a profesionáli dosiahli v posledných rokoch vďaka egyptským pyramídam niekoľko úžasných objavov. Dokonca aj NASA a vesmírny výskum pomohli určiť, prečo sa Veľké pyramídy v Gíze nachádzajú práve tam, kde sú dnes. A odpoveďou sú dnes už neexistujúce ramená Nílu, ktoré kedysi tiekli priamo popri pyramídach.

Teraz však výskum urobil veľký prelom v úplne inom smere, pretože vedci zrekonštruovali hlas tritisíc rokov starej múmie a ukázali nám, ako presne mohol znieť hlas vysokopostaveného človeka pred tisíckami rokov. Nesyamunov hlas bol oživený pomocou najmodernejšej technológie, 3D modelovania.

A zverejnili ho, takže si ho môže vypočuť ktokoľvek.

Nesyamun bol veľkňazom počas vlády faraóna Ramzesa XI. Múmia sa teraz nachádza v Leedsi a už skôr sa zistilo, že keď zomrel, musel mať okolo päťdesiat rokov. Dokonca sa vie, že jeho smrť pravdepodobne spôsobilo uštipnutie hmyzom, keď mu poštípal jazyk. Teraz sa nám pomocou 3D tlače podarilo zreprodukovať celý Nesyamunov hlasový trakt, jeho hlasivkový kanál.

A potom sa dokonca zistilo, že hlas tohto muža bol veľmi odlišný od moderného priemeru, vyšší. Zatiaľ sa im podarilo, aby múmia len rozprávala, ale ďalším krokom je podľa vedcov dosiahnuť, aby bola schopná vydávať zvuky,

a potom budú môcť z hlasu múmie vytvoriť slová.

Súvisiace články