Jasno
17°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Archeológov zaskočila potetovaná múmia: Nový kresťanský dôkaz?
Zdielať na

Archeológov zaskočila potetovaná múmia: Nový kresťanský dôkaz?

Zdroj: FreePik

Vedci v Sudáne urobili neuveriteľný objav. Tento nový objav by mohol vedcom otvoriť úplne nové dvere pre ďalšie skúmanie pôvodu kresťanského náboženstva.

V Sudáne sa našla záhadná 1 300 rokov stará mumifikovaná noha so vzácnym kresťanským tetovaním. Tetovanie mohlo patriť mníchovi pochovanému v kláštore Ghazali.

ARCHEOLÓGOVIA SKÚMAJÚCI POZOSTATKY NÁHODNE OBJAVILI TETOVANIE, KTORÉHO SYMBOLY BY MOHLI ODKAZOVAŤ NA MENO JEŽIŠA KRISTA.

Ide len o druhé takéto tetovanie v stredovekom Sudáne, ktoré poskytuje zaujímavý pohľad na charakter tetovania v tomto období. Symboly na tetovaní sú symbolmi kresťanskej viery a pravdepodobne poukazujú na dôležitý duchovný a náboženský význam pre ich majiteľa. Nápis na tetovaní pozostáva z gréckych písmen "chi" a "rho", ako aj písmen alfa a omega, ktoré podľa kresťanov predstavujú začiatok a koniec Boha.

Tetovanie naznačuje, že pre jeho majiteľa malo osobný význam. Je to prvé tetovanie nájdené na mužských pozostatkoch v stredovekom Sudáne, čo vyvoláva otázky o jeho merateľnom znaku religiozity. Je zaujímavé, že takéto malé tetovanie bolo rozpoznané aj po takom dlhom čase. Tetovanie sa zvyčajne časom pod kožou rozkladá, ale v prípade múmie sa tak nestalo, takže vydržalo. Hoci sa zloženie farbiva nepodarilo určiť, pravdepodobne išlo o farbivo na báze uhlíka, ktoré sa používalo pri najstarších tetovaniach.

PRVÉ ZDOKUMENTOVANÉ TETOVANIE NA SVETE SA NAŠLO NA MÚMII ÖTZIHO. ÖTZI JE 5300 ROKOV STARÝ MUŽ ZAMRZNUTÝ V ĽADE, KTORÝ BOL OBJAVENÝ V ROKU 1991 V RAKÚSKYCH ALPÁCH. NA JEHO TELE SA NACHÁDZA NIEKOĽKO TETOVANÍ VYTVORENÝCH POMOCOU UHLÍKOVÉHO PRÁŠKU POD KOŽOU.

Tetovania Ötziho sú obzvlášť pozoruhodné, pretože sú štrukturálne a nie dekoratívne. Tetovania sa nachádzajú na kĺboch a iných miestach potenciálnej bolesti. Predpokladá sa, že slúžili na nejaké lekárske účely, napríklad na zmiernenie bolesti alebo podporu hojenia.

Súvisiace články