Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Archeológom v Pompejach sa pri odkrytí starovekej vily naskytol erotický pohľad
Zdielať na
Video

Archeológom v Pompejach sa pri odkrytí starovekej vily naskytol erotický pohľad

Zdroj: Pixabay

Doteraz neznáme tajomstvo Pompejí bolo odhalené a má erotický náboj.

Tragický príbeh Pompejí je dobre známy: v roku 79 n. l. vybuchla sopka Vezuv a zrovnala rímske prístavné mesto so zemou. Hoci sa väčšine obyvateľov podarilo včas utiecť, spolu s Pompejami zahynulo približne 3 000 ľudí. Dnes je mesto nielen jednou z najnavštevovanejších turistických destinácií, ale aj najunikátnejšou archeologickou lokalitou, kde sa stále objavujú nové a úžasné nálezy.

Pred niekoľkými rokmi odborníci neďaleko mesta urobili úžasný objav. V sieti tunelov sledovali stopy vykrádačov hrobov a potom narazili na starovekú vilu zasypanú štyrmi metrami popola. Vykrádači hrobov našli tento archeologický "poklad" skôr ako oni, ale ich barbarské hľadanie poškodilo niekoľko fresiek a nábytku. Tento vyrabovaný komplex patril k panstvu Villa Giuliana, objavenému v roku 1908.

Hoci sa zdalo, že lupiči už miesto dôkladne vyčistili, archeológovia sa rozhodli preskúmať oblasť sami. Počas vykopávok našli nielen kostry koní, ale aj rímsky voz v takmer nedotknutom stave so zaujímavými erotickými vzormi.

Boky a zadná časť voza boli zdobené celkovo desiatimi medailónmi zobrazujúcimi rôzne sexuálne scény. Samozrejme, nie je na tom nič zvláštne, v tej dobe to bolo úplne normálne a bežné a bolo to určené skôr pre bohov - najmä Venušu, bohyňu plodnosti. Tieto obrazy boli dôležitými náboženskými a spoločenskými symbolmi: mohli dokonca predstavovať svadbu. V prípade voza nájdeného vo vile Guiliana vzory vyjadrovali pocit vznešenosti a bohatstva a mali obradnú funkciu, takže možno povedať, že v antike išlo o luxusný voz.

pompeiisites.org

​Tento voz navyše môže dať odpoveď na mnohé otázky o vývoji vozidiel a ich používaní. Dnes, 6. augusta o 21:00 na Viasat History bude zaujímavý dokument, ktorý sa pozrie na to, ako mohla vyzerať doprava v uliciach Pompejí. Nižšie si môžete pozrieť upútavku na film Pochované tajomstvá Villy Guiliana.

Súvisiace články