Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Pompejach otvorili skrytú miestnosť: Človek v nej nebol dvetisíc rokov
Zdielať na
Video

V Pompejach otvorili skrytú miestnosť: Človek v nej nebol dvetisíc rokov

Zdroj: Pixabay

Ohromujúci objav s množstvom nových poznatkov.

Väčšina ľudí už počula príbeh o legendárnych Pompejach, meste na konci posledného rozkvetu Rímskej ríše, ktoré spustošila sopka Vezuv, a následnom objavení mesta, ktoré je dodnes jedným z najzachovalejších rímskych miest na svete a ktoré každoročne navštívia milióny turistov, aby sa nadýchali vône histórie. Pompeje sú mestom, ktoré sa oplatí vidieť aspoň raz v živote. Mesto, ktoré zmizlo a po tisíckach rokov sa opäť objavilo, a ponúka nám tak naozaj nevšedný zážitok.

V zničenom meste stále prebiehajú práce, odborníci a archeológovia ešte musia objaviť mnoho budov, miestností a ďalších umeleckých diel.

Nálezy sú neoceniteľné aj preto, že odhaľujú mnohé základné aspekty života v Pompejach, ktoré by sme bez Pompejí nedokázali zrekonštruovať žiadnym iným spôsobom. V priebehu rokov bolo publikovaných nespočetné množstvo prác a dokumentárne filmy zachytávajú úžasný pohľad na prístupné priestory Pompejí. Nedávno vedci objavili skrytú miestnosť, ktorá takmer dokonale zachováva materiálnu kultúru otrokov, ktorí žili v Pompejach. V miestnosti mohli žiť traja otroci, z ktorých jedno bolo dieťa, miestnosť je veľmi úzka a na stenách nie sú žiadne fresky, ale archeológovia ju považujú za jeden z najväčších objavov vôbec, pretože pomáha vykresliť diferencovaný obraz vzťahu Rímskej ríše k otroctvu.

Tu je niekoľko fotografií tejto miestnosti, ktorá sa zachovala, akoby ničivá erupcia Vezuvu bola včera:

 

Súvisiace články