Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúca pravda: Takto vznikla najstaršia púštna múmia
Zdielať na

Šokujúca pravda: Takto vznikla najstaršia púštna múmia

Pozrite si tiež archívne video o múmii mnícha.

Nielen oblečená v tulenej koži, ale dokonca s parochňou. Boli sme v učebniciach dejepisu zámerne zavádzaní?

Keď počujeme o múmiách, myslíme na egyptských faraónov. Najstaršie múmie však nepochádzajú z Egypta, ale z Čile, z púšte Atacama. Ľudia z kmeňa Chinchorro mumifikovali svojich mŕtvych už pred 7 000 rokmi. Chinchorro boli starovekou pobrežnou kultúrou lovcov a zberačov, ktorí sa usadili v severnom Čile a južnom Peru okolo roku 5450 pred naším letopočtom. Čoskoro zaviedli nový pohrebný zvyk: uchovávali svojich mŕtvych v suchom púštnom piesku.

Príprava múmií Chinchorro sa líšila od egyptskej metódy. Odstránili kožu a vnútorné orgány a potom vysušili telesné dutiny. Koža sa prišívala späť a telo sa zabalilo do trstiny, tulenej kože alebo alpakovej vlny. Tvár pokryli hlinou, nasadili na ňu masku a nasadili parochňu z ľudských vlasov. Nakoniec nebožtíka pochovali v púšti a verili, že vyschne.

Prvá múmia Chinchorro bola objavená v roku 1917. Datovanie pomocou izotopov uhlíka ukázalo, že je stará 7 000 rokov. Odvtedy sa našli stovky múmií, a to aj počas stavebných prác. Múmie Chinchorro sú v Čile kultúrnym dedičstvom a miestni obyvatelia cítia zodpovednosť za starostlivosť o ne. Ohrozujú ich však klimatické zmeny.

Extrémne výkyvy počasia vynášajú hrobky na povrch a múmie vysychajú a ničia sa. Múzeá sú preplnené, niektoré múmie ničí pleseň, hniloba a hmyz.

V roku 2022 bolo neďaleko Aricy vybudované nové klimatizované múzeum pre múmie Chinchorro. Toto zariadenie pomôže zachovať tieto vzácne pamiatky z minulosti.

;

Súvisiace články