Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Záhadné tváre: Odhalili tajomstvá egyptských múmií
Zdielať na

Záhadné tváre: Odhalili tajomstvá egyptských múmií

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

V dejinách Egypta sa nachádzala éra, keď do hrobiek v podzemí ukladali veľmi zvláštne múmie.

Keď sa povie Egypt a pyramídy, väčšina ľudí si okamžite vybaví múmie, faraónov a rôzne pohrebné zvyky a, samozrejme, Sfingu. Pre väčšinu ľudí je svet sarkofágov svetom, ktorý najčastejšie videli vo filmoch, ako napríklad Múmia, alebo Tutanchamonov sarkofág, ktorý sa tiež bežne používa ako ilustrácia.

Málokto však vie, že v umení mumifikovania v skutočnosti existovalo mnoho období a že tieto sarkofágy a samotné múmie vyzerali tisíce rokov po Tutanchamónovi úplne inak. Jednou z najvýraznejších umeleckých foriem je maľba múmií Fajjumi, pomenovaná podľa toho, že väčšina týchto múmií pochádza z Fajjúmskej kotliny.

Veľmi známa je aj tabuľová maľba Fajjúmi, keď majú múmie namaľované tváre naozaj nápadným spôsobom, takže vieme, ako muselo vyzerať telo osoby, na ktorú sa pozeráme, pred tisíckami rokov. Išlo o veľmi bizarný, ale veľmi krásny zvyk v starovekom Egypte od 1. storočia nášho letopočtu. Zachovalo sa takmer tisíc portrétov múmií Fajjúmi.

Tie boli vložené do pásov látky, ktoré sa používali na balenie, a zvyčajne zobrazovali len hlavu alebo hlavu s hruďou. Umelecký smer je veľmi blízky grécko-rímskej tradícii. Výskumníci tiež zistili, že aj táto tradícia sa delí na dve vetvy, v jednej umelci používali tempery a v druhej maľbu voskom.

Približne štyristo až päťsto rokov sa v Egypte mumifikovali ľudia týmto spôsobom.

NA TIETO MÚMIE JE VEĽMI ZVLÁŠTNY POHĽAD:

Súvisiace články