Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záhada egyptskej sfingy vyriešená: Ukrýva tajomstvo v hĺbke?
Zdielať na

Záhada egyptskej sfingy vyriešená: Ukrýva tajomstvo v hĺbke?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Najzáhadnejšia stavba na svete ukrýva nespočetné množstvo tajomstiev.

Sfinga je jednou z najzáhadnejších stavieb na svete, s gigantickým monumentom, ktorý stráži tri veľké pyramídy v Gíze, sa spája nespočetné množstvo tajných teórií. Najnovšie objavy však naznačujú, že telo stavby je v skutočnosti prírodný útvar, ktorý zo skalného brala vytesala voda a neskôr sa premenil na sochu s ľudskou hlavou. Veľa sa diskutuje aj o tom, koho alebo čo môže predstavovať. Mnohí predpokladajú, že zobrazuje faraóna, ale odborníci nedokázali presne určiť postavu.

A niektorí sa domnievajú, že sfinga v skutočnosti predstavuje bránu k starovekému poznaniu. Pravdepodobnejšie je však to, s čím sa stotožňujú aj niektorí vedci, že sfinga je v skutočnosti hrobka vedľa troch pyramídových hrobiek. Musela byť postavená približne pred 4500 rokmi a v skutočnosti môže byť neoddeliteľnou súčasťou pohrebného komplexu.

V 70. rokoch 20. storočia vedci a odborníci pri vykopávkach v tejto oblasti našli vedľa Sfingy väčšie kamenné bloky a známky toho, že stavba sa náhle skončila a na tomto mieste bolo postavené niečo monumentálnejšie. A vedci predpokladajú, že kráľ Harmais, ktorý bol privezený z veľkej diaľky, bol pochovaný hlboko v stavbe. Na Sfinge je najzaujímavejšie to, že ju nespomína žiadny staroegyptský papyrus, akoby sa stratila v dejinách. Viacerí bádatelia tiež špekulujú, že Veľká sfinga bola postavená nad existujúcou hrobkou, takže hlboko pod stavbou sa mohlo skrývať nespočetné množstvo tajomstiev.

A v poslednom čase sa objavilo nespočetné množstvo teórií o tom, ako mohla Sfinga v minulosti vyzerať a čo mohla zobrazovať jej tvár:

Súvisiace články