Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meracie prístroje našli pod Sfingou záhadnú vec: Mnohí okamžite začali hovoriť o bájnej Atlantíde
Zdielať na

Meracie prístroje našli pod Sfingou záhadnú vec: Mnohí okamžite začali hovoriť o bájnej Atlantíde

Zdroj: Pixabay

Veľká Sfinga je východiskovým bodom mnohých záhad a cieľom konšpiračných teórií, keďže ide o veľmi tajomnú stavbu.

Ak by ste mali vymenovať 5 záhadných a tajomných stavieb na Zemi, na ktorých históriu ste zvedaví, pravdepodobne by v tomto zozname boli Stonehenge, egyptské pyramídy a Sfinga. V priebehu desaťročí vyplávalo na povrch mnoho špekulácií a podložených vedeckých tvrdení o budovách, no absolútna pravda ostane pre zvedavcov zrejme ukrytá navždy.

Novinky sa ale objavujú vždy. Málokto napríklad vie, že na vrchole Sfingy je vchod, ktorý bol uzavretý železným vekom. Okrem toho je zaujímavé aj to, že Sfingu nie je dovolené nakrúcať zhora a konšpiračným teoretikom nebolo treba veľa, aby prišli s teóriou, že je to preto, lebo tieto dvere sú tajným vchodom do interiéru Sfingy, kde môžeme objaviť stopy a dedičstvo zabudnutej civilizácie.

Realita je taká, že táto diera, ktorá bola zapečatená, by mohla byť fixáciou dávno strateného sochárskeho prvku. Napriek zákazu je YouTube plný videí, kde si môžete pozrieť tento poklop.

Z viacerých zdrojov však prišli námietky, že aj pod Sfingou sa nachádzajú tajné chodby, v ktorých sa môžu uchovávať tajné materiály a mnohé z nich priamo poukazujú na bájnu Atlantídu vo vzťahu k interiéru Sfingy. V roku 1995 sa k tejto legende pridal ďalší prvok, keď si podľa tvrdení pracovníci v blízkosti Sfingy mysleli, že objavili dvere na boku konštrukcie. Neskôr pomocou meracích prístrojov identifikovali aj otvory pod Sfingou.

V niektorých kruhoch sa už v súvislosti s objavom hovorilo o tajných mestách a opäť sa otvoril príbeh o Atlantíde, podľa ktorého je budova strážcom tajomstiev. Neskôr však jeden z najuznávanejších egyptských archeológov a odborníkov Zahi Hawass pre viaceré renomované noviny uviedol, že pod Sfingou sú v skutočnosti tri menšie dutiny, ktoré boli vyhĺbené koncom 19. a začiatkom 20. storočia, keď tam dobrodruhovia hľadali poklady.

Súvisiace články