Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úžasné tajomstvo: Nikdy ste nevideli egyptskú Sfingu zhora, pretože jej filmovanie je zakázané. Teraz vám ukážeme, prečo
Zdielať na
Video

Úžasné tajomstvo: Nikdy ste nevideli egyptskú Sfingu zhora, pretože jej filmovanie je zakázané. Teraz vám ukážeme, prečo

Zdroj: Pixabay

Pravdepodobne ste o tom ani nepremýšľali, ale nikdy ste nevideli staroveký zázrak zhora.

Vo svete je nespočetné množstvo zázrakov, ku ktorým sa viažu legendy, mylné predstavy a zákazy. Aj v Egypte sú takéto záhadné stavby. Okrem pyramíd v Gíze je z nich najznámejšia Sfinga, ktorá je jednou z najstarších sôch na Zemi. Pamätník s telom leva a hlavou človeka od svojho objavenia inšpiroval nespočetné množstvo umelcov a umeleckých diel, pričom sa stal počas desaťročí neoddeliteľnou súčasťou popkultúry 20. storočia.

O Sfinge, ktorá bola postavená v 26. storočí pred naším letopočtom, takže má takmer 5000 rokov, ale málokto vie, že ju nesmiete filmovať zhora, keďže je tam diera, ktorá je dnes uzavretá železným krytom. V priebehu desaťročí vyšlo na svetlo nespočetné množstvo domnienok o tejto diere a objavili sa aj také úžasné tvrdenia, že je vstupom do mesta zabudnutej civilizácie.

Podľa tých rozumnejších predstáv však táto diera mohla byť len fixáciou dávno strateného sochárskeho a obrovského kamenného prvku (možno koruny), ktorý sa tu mohol pripojiť k stavbe, ktorá má vo vnútri dutiny. Napriek zákazu, samozrejme, na YouTube môžete na nespočetných videách vidieť tento železný kryt slúžiaci ako uzáver.

Súvisiace články