Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Veľká Sfinga opäť šokuje: Nové objavy o tajomstvách stavby
Zdielať na

Veľká Sfinga opäť šokuje: Nové objavy o tajomstvách stavby

Pozrite si tiež archívne video o slovenských objavoch v Egypte.

Zoznam egyptských záhad je nekonečný. Otázkou je, či im niekedy prídeme na koreň.

Veľká sfinga v Gíze bola v priebehu rokov predmetom mnohých veľmi odvážnych teórií. Je to obrovská kamenná socha v Egypte a nachádza sa v meste Gíza. Ikonická socha má telo podobné levu, ale je vytesaná s črtami tváre staroegyptského faraóna Rachef. Sfinga je podľa IFLScience jednou z najznámejších a najikonickejších pamiatok zo starovekého Egypta.

Veľká sfinga v Gíze sa nachádza v blízkosti pyramíd v Gíze a stojí oproti Rachefovej pyramíde. Socha je približne 20 metrov vysoká, 73 metrov dlhá a 6 metrov široká, čo z nej robí jednu z najväčších kamenných sôch na svete.

O presnom dátume jej postavenia sa stále vedú spory, ale zvyčajne sa uvádza približne rok 2500 pred n. l., takže je stará viac ako 4500 rokov. Nedávna hypotéza však naznačuje, že Sfinga je oveľa staršia, ako sa predpokladalo, a to až 7000 rokov dozadu. Vyvodili to zo spôsobu, akým zvetrávanie ovplyvnilo vzhľad sochy.

OBLASŤ POD SOCHOU BOLA V PRIEBEHU ROKOV CIEĽOM ARCHEOLOGICKÝCH VYKOPÁVOK A VÝSKUMOV S CIEĽOM ZISTIŤ, ČI SA POD SFINGOU NENACHÁDZA SKRYTÉ TAJOMSTVO ALEBO KOMORA.

Niektoré teórie a legendy tvrdia, že pod sfingou sa nachádza "Sieň záznamov", kde staroveká civilizácia ukryla bohatú pokladnicu alebo cenné dokumenty. Archeológovia už mnoho rokov hľadajú dôkazy na podporu tejto teórie a radi spájajú túto miestnosť s tajomstvom Atlantídy. Oblasť sa, samozrejme, skúma už dlho, ale výsledky doterajších výskumov takéto legendy ani skryté poklady nepotvrdzujú. Jaskyne a priehlbiny, ktoré sa nachádzajú pod Sfingou, sa javia skôr ako prirodzené útvary, ktoré sa vyvíjali po stáročia v dôsledku vplyvov prostredia a ľudskej činnosti. Možno práve preto však pútajú predstavivosť bádateľov. A nie je vylúčené, že výskumníci v nepreskúmaných oblastiach niečo nájdu.

Význam a história Sfingy v Gíze sa naďalej skúma a jej pôvod a funkciu obklopuje mnoho záhad a teórií. V priebehu storočí prešla Sfinga radom reštaurátorských prác, aby sa zachovala v čo najlepšom stave, a dodnes fascinuje ľudí ako majstrovské dielo starovekej architektúry a umenia. 

Súvisiace články