Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Otvorili 2000-ročný sarkofág: Jeho obsah je horší ako kliatba
Zdielať na

Otvorili 2000-ročný sarkofág: Jeho obsah je horší ako kliatba

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

V Egypte sa stala udalosť s hollywoodskym scenárom. Archeológovia z egyptského ministerstva pre starožitnosti nedávno otvorili 2000 rokov starý obrovský čierny sarkofág v štvrti Sidi Gaber v Alexandrii a to, čo v ňom našli, všetko mení.

Tento impozantný (2,5 metra) monumentálny nález je najväčším sarkofágom, aký bol kedy v tejto oblasti objavený. Archeológovia sa ponorili do tajomných hlbín histórie a objavili pomerne nečakaný a podivuhodný objav.

Žulový sarkofág, datovaný do obdobia medzi smrťou Alexandra Veľkého a rímskou inváziou, je svedkom stáročí neprerušenej histórie. Vrstva malty medzi vekom a sarkofágom naznačuje, že je stále neporušený a nikdy nebol vykopaný.

ODHALENIE

Na rozdiel od obáv z kliatby alebo nadprirodzených síl sa pri otvorení starobylej rakvy nenašli žiadni zlomyseľní duchovia. Namiesto toho vzduch naplnil štipľavý zápach, keď archeológov privítal nečakaný pohľad - sarkofág bol naplnený odpadovými vodami, ktoré pravdepodobne presakovali z blízkej cesty. Obrovský zápach prinútil tím, aby sa dočasne stiahol a nechal starobylú komoru hodinu vetrať pred ďalším skúmaním.

V zakalenej odpadovej vode sa nachádzali tri kostry, ktoré Šaaban Abdel Moneim, egyptský archeológ a odborník na štúdium múmií a kostier, pôvodne identifikoval ako mužské. Hoci ich presná úloha zostáva predmetom dohadov, odborníci predpokladajú, že obyvatelia boli pravdepodobne úradníci, možno vojenskí pohlavári alebo dokonca kňazi. Pozoruhodné je, že absencia nápisov na sarkofágoch vylúčila možnosť, že by patrili kráľovi alebo cisárovi.

Ministry of Antiquities

​REŠTAUROVANIE A VÝSKUM

Kostry zahalené do plášťa sa reštaurujú a dôkladne skúmajú v Národnom múzeu v Alexandrii. Cieľom odborníkov je odhaliť okolnosti ich smrti a priblížiť obdobie, v ktorom žili. Hoci absencia nápisov obmedzuje identifikáciu majiteľa sarkofágu, objav ponúka fascinujúcu príležitosť poskladať zabudnuté kapitoly histórie.

VÝZVY

Zdvihnutie kolosálneho sarkofágu z miesta jeho starobylého odpočinku predstavuje pre archeológov obrovskú výzvu. Waad Abul-Ela, vedúci projektového oddelenia ministerstva, načrtol precízny dvojdielny postup tejto chúlostivej operácie. Najprv sa priestor okolo sarkofágu zasype a potom ho s chirurgickou presnosťou zdvihne ťahač, čím sa zabezpečí zachovanie tejto neoceniteľnej starožitnosti.

Otvorenie 2 000 rokov starého obrovského čierneho sarkofágu v Alexandrii vyvolalo fascináciu aj intrigy, keďže kostry vo vnútri ponúkajú pohľad do dávnych čias. Napriek absencii kráľovských insígnií možné odhalenia o živote a smrti starovekých obyvateľov obohacujú naše chápanie tajomnej minulosti Egypta. Obrovský čierny sarkofág, ktorý bol kedysi nemým svedkom plynutia času, teraz ponúka modernému svetu šancu rozlúštiť skryté tajomstvá.

Súvisiace články