Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Egypte otvorili rakvu štyri tisíc rokov starej múmie: Vedci ostali v šoku
Zdielať na

V Egypte otvorili rakvu štyri tisíc rokov starej múmie: Vedci ostali v šoku

Pozrite si tiež archívne video o tajomstvách egyptských pyramíd.

Ide o objav najstaršej múmie na svete, pričom výsledky sú skutočne ohromujúce.

Egypt je má množstvo tajomstiev, keďže je miestom, kde pod pieskom púšte ležia tisíce rokov histórie. Tisíce rokov uplynuli bez toho, aby niekto videl staré monumentálne pamiatky, ktoré sa prepadli hlboko pod zem, ale ešte predtým sa k mnohým hrobkám veľmi často krátko po uzavretí hrobiek dostali vykrádači, takže je len veľmi málo hrobiek, ktoré sú plné stôp dávnych vekov.

Napríklad Tutanchamonova hrobka bola jedným z najväčších objavov pred druhou svetovou vojnou a bola až po okraj naplnená artefaktmi starého Egypta, pričom samotná hrobka je stále v úžasne dobrom stave a možno si ju pozrieť aj dnes.

Najstaršia a najzachovalejšia nájdená múmia však bola v Egypte objavená len nedávno.

VIEME AJ TO, AKO SA MÚMIA VOLALA ZA JEJ ŽIVOTA, VOLAL SA HEKASEPES A ZOMREL VO VEKU 35 ROKOV, AKO PRÍSLUŠNÍK ELITY.

Úžasné na tomto náleze bolo, že celé telo múmie bolo pokryté zlatom a žiarilo. Múmia poskytla pre objaviteľov ohromujúci pohľad, ležala pod zemou v kamennej rakve vážiacej desiatky ton, pričom samotný vrch hrobky vážil niekoľko ton. Múmiu našli spolu s niekoľkými ďalšími hrobkami v bezprostrednej blízkosti Džoserovej pyramídy. Hlavný egyptský architekt okamžite označil tento objav za jeden z najvýznamnejších.

Povedal tiež, že hrobka sa našla v 15 metrov hlbokej šachte a že v okolí sa nachádza mnoho ďalších múmií, pričom všetky boli významnými osobnosťami vrátane kňazov z piatej a šiestej dynastie. A hrobky zobrazovali výjavy z každodenného života. Okrem hrobiek našli bádatelia aj gigantické sochy.

Táto oblasť stále skrýva úžasné nálezy pre bádateľov, v posledných rokoch bolo v okolí pyramídy objavených mnoho významných hrobiek vrátane hrobky Neari, manželky faraóna Tetiho, ktorá sa tu našla v piesku.

Tu sú múmie zo Sakkáry:

Súvisiace články