Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šokujúci objav v hrobke: Egyptskí archeológovia odhalili tajomstvo
Zdielať na

Šokujúci objav v hrobke: Egyptskí archeológovia odhalili tajomstvo

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Vedci v Egypte objavili záhadné pozostatky. Dodnes sú z nájdených pozostatkov zmätení.

V jednej z vykopaných hrobiek sa našli nevysvetliteľné pozostatky mumifikovaných paviánov. Nový výskum odhalil nové informácie o posvätnom význame opíc pre staroveký Arabský polostrov. Archeológovia tvrdia, že Punt a Adulis, dve legendárne obchodné oblasti, mohli byť v skutočnosti tým istým miestom na pobreží Eritrey.

Mumifikované paviány sa našli v roku 1905 v egyptských Tébach na západnom brehu Nílu, v Údolí opíc, kde sa už predtým našli vyobrazenia paviánov na stenách hrobiek. Chýbajúce zuby zvierat a ich pochovanie so služobníctvom vyvolali otázky, ako a prečo tam boli pochované.

Zobrazovanie opíc nebolo v egyptskej kultúre ničím výnimočným. Medzi posvätnými zvieratami zohrávali v egyptskej kultúre významnú úlohu.

OPICE BOLI UCTIEVANÉ AKO SYMBOLY BOHA THOTHA, KTORÝ BOL BOHOM PÍSMA, MUDRCOV A LEKÁROV. OPICE BOLI TIEŽ POVAŽOVANÉ ZA ZVIERATÁ MUDRCOV A VEDCOV, KTORÉ IM POMÁHALI POCHOPIŤ TAJOMSTVÁ PRÍRODY.

Opice zohrávali aj obrannú úlohu pred ľuďmi, keďže boli známe svojimi bystrými zmyslami a inteligenciou. Posvätné opice boli často zobrazované na nástenných maľbách a sochách a nachádzali sa aj v chrámoch a hrobkách.

Objav paviánov by mohol byť zaujímavým zvratom v histórii, pretože nie je jasné, ako sa dostali do Egypta a ako boli prevezené, vychované a nakoniec mumifikované. Záhadou je aj to, ako k nim Egypťania prišli, keďže paviány nie sú v tejto oblasti pôvodné. Paviány sa vyskytujú najmä v subsaharskej Afrike, ale niektoré druhy sa nachádzajú aj v juhovýchodnej Ázii.

Súvisiace články