Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nové dôkazy o stavbe pyramíd: Objav tajomného mechanizmu
Zdielať na

Nové dôkazy o stavbe pyramíd: Objav tajomného mechanizmu

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Nová teória môže vyriešiť všetky otázky.

Egyptské pyramídy patria medzi najveľkolepejšie stavby na svete, ich veľkosť dopĺňa ich majestátnosť. Vedci a odborníci sa už stáročia rozchádzajú v názoroch na to, ako mohli byť postavené pred tisíckami rokov. Ako dlho trvali práce a kto boli stavitelia? Veda už zodpovedala mnohé otázky. V minulosti archeológovia našli aj vysvetlenie spôsobu, akým sa obrovské kamene, vážiace niekoľko ton, prepravovali.

Medzi pyramídami sa kedysi kľukatili dnes už vyschnuté nílske údolia, čo staviteľom uľahčovalo prácu, boli dobre platení, vážili si ich prácu a boli im poskytované ďalšie služby.

Súčasná dokumentácia je k dispozícii len čiastočne a umožňuje nahliadnuť len do niektorých aspektov práce. Niektoré nákresy hrobiek umožňujú nahliadnuť do spôsobu ťahania kamenných blokov. Neexistuje však žiadna zmienka o tom, ako sa kamene zdvíhali na miesto. Odborníci však teoretizovali na základe toho, čo Egypťania v tom čase vedeli (dôkazy z iných zdrojov).

Pri práci mohol Egypťanom pomáhať akýsi drevený stroj. Spomína ho grécky historik Herodotos. Vedci špekulujú o existencii zložitých diskovitých konštrukcií, ktorých dôkazy sa našli aj inde v Egypte.

Tieto poznatky sa však v neskorších dobách stratili, takže ich rekonštrukcia je veľmi ťažká, hoci sa vedci snažili a o týchto mechanizmoch bolo predložených niekoľko teórií.

V NASLEDUJÚCOM VIDEU SÚ ZHRNUTÉ, TAKTO POHROMADE STE TIETO TEÓRIE EŠTE NEVIDELI:

Súvisiace články