Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kresba nájdená v egyptskej hrobke prepisuje našu históriu
Zdielať na

Kresba nájdená v egyptskej hrobke prepisuje našu históriu

Pozrite si tiež archívne video o úplnom zatmení Slnka.

Úžasné nebeské znamenie by mohlo odborníkom pomôcť vyriešiť záhadu.

O starovekom Egypte koluje nespočetné množstvo legiend, pričom mnohí ľudia často spájajú výstavbu pyramíd s mimozemskou činnosťou a tvrdia, že staroveká civilizácia nemohla vo svojom štádiu vývoja postaviť tieto gigantické stavby. Pravdou však je, že existuje množstvo dôkazov o tom, že starovekí Egypťania pred tisíckami rokov skutočne dokázali postaviť takúto gigantickú stavbu.

Medzi dôkazy patria maľby, opisy logistiky kameňov a nástroje, ktoré na mieste našli odborníci.

V niektorých prípadoch sa však našli aj maľby v hrobkách faraónov a významných hodnostárov, ktoré zásadne spochybňujú to, čo vieme, alebo prepisujú históriu. Dokonca sa zamýšľajú nad znameniami z oblohy o tom, ako mohli byť dejiny Egypta ovplyvnené (čiastočne) mimozemskými javmi. Napríklad najstaršie zdokumentované zatmenie Slnka prepisuje naše poznatky o tom, kedy vládol faraón. Existujú však aj staroveké zatmenia, ktoré prepísali dejiny celej ríše.

V roku 1207 pred Kristom sa v Egypte odohralo prvé zdokumentované zatmenie, o ktorom vieme. A objav tohto nebeského úkazu nám umožnil prepísať roky. Napríklad podľa štúdie vedcov sedel Ramzes II. na egyptskom tróne v rokoch 1276-1210, a nie 1279-1213.

Možno však už máme vyobrazenie staršie, tiež nakreslené v Egypte. V hrobke veľkňaza Meriré sa našla maľba v tvare disku, obklopená tieňovými pásmi. Podľa historika Williama McMurraya Achnaton videl toto zatmenie a považoval ho za akési znamenie z neba, preto si na mieste, kde sa zatmenie odohralo, postavil svoje nové sídlo v Amarne, na polceste medzi dvoma veľkými mestami.

Táto teória má, samozrejme, aj svojich kritikov, pričom niektorí vedci naznačujú, že zatmenie mohlo byť dôvodom na vysťahovanie Amarny.

Súvisiace články