Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Desivé video turistu: Záhada mayskej pyramídy odhalená
Zdielať na

Desivé video turistu: Záhada mayskej pyramídy odhalená

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Zistili sme tiež, prečo tam bol postavený chrám boha opereného hada.

O pyramídach toho vieme veľa, aj keď mnohé tajomstvá egyptských gigantických pyramíd odborníci ešte neodhalili. Vo veľkých pyramídach v Gíze sa ešte aj dnes nachádzajú tajné komory a chodby, o ktorých odborníci nikdy ani nepočuli. Vedci sa však zhodujú, že tieto gigantické stavby boli pohrebiskami veľkých faraónov. Boli postavené ešte za ich života a každej stavbe predchádzalo neuveriteľné množstvo plánovania.

Pyramídové stavby alebo stavby pripomínajúce pyramídy sa našli na mnohých miestach sveta. Pre rôzne kultúry boli zvyčajne pohrebiskami. V Strednej Amerike boli veľké pyramídy Mayov a Aztékov čiastočne postavené ako pohrebiská, ale mali aj mnoho ďalších funkcií, predovšetkým ako miesta uctievania miestnych božstiev.

Preto nebolo zriedkavé, že Mayovia a Aztékovia prinášali svojim bohom ľudské obete v týchto stavbách alebo na ich strechách.

Najväčšou stavbou v Chichén Itzá je Kukulkán alebo chrám boha opereného hada.  Mesto bolo v 10. storočí politickým a náboženským centrom Mayov a jednou z najväčších osád v Amerike v tom čase. Na počesť boha bola postavená pyramída so schodmi vedúcimi na všetky štyri strany a pravdepodobne práve na vrchole stavby Mayovia prinášali svoje obete. V spodnej časti schodov sa nachádzajú hadie hlavy s otvorenými ústami, čo je odkaz na samotného boha.

Zaujímavosťou pyramídy je, že na jej vrchol vedie 365 schodov, čo dokazuje, že Mayovia mali veľmi pokročilé znalosti astronómie. Pyramída preto pre nich musela byť aj obrovským kalendárom.

Sú dni, keď hadí boh Kukulkan zostupuje po schodoch pyramídy. Ide o optický klam, ktorý odborníci objavili veľmi skoro a ktorý každoročne priláka tisíce turistov. Predpokladá sa, že ilúzia hada zohrávala v kulte veľmi dôležitú úlohu a slúžila na to, aby obyvateľom ukázala, že hadí boh naozaj zostupuje na Zem v určitých ročných obdobiach. Tisíce ľudí z celej ríše sa prišli pozrieť na toto divadlo.

Úkaz súvisí s rovnodennosťou.

Tu je video s týmto nezvyčajným javom:

Súvisiace články