Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otvorili mayskú pyramídu: Ihneď ju museli znova zapečatiť
Zdielať na

Otvorili mayskú pyramídu: Ihneď ju museli znova zapečatiť

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Objavili v nej množstvo úžasných nálezov a údajných dôkazov, ktoré sa stali zdrojom legiend.

Ide o jedno z najvýznamnejších nálezísk 20. storočia a samotný príbeh pyramídy je rovnako zaujímavý, ako dve telá údajných mimozemšťanov, ktoré v nej objavili, a ktoré sú predmetom mnohých článkov. V roku 2012 bol o tomto náleze natočený aj dokumentárny film, ktorý mal obrovskú publicitu. Snažil sa dokázať, že Mayovia boli skutočne v kontakte s mimozemskými civilizáciami a že o tom existujú dôkazy a artefakty.  

Film Juana Carlosa Rulfa, víťaza festivalu Sundance, Revelations of the Mayans 2012 and Beyond bol uvedený do kín pri príležitosti konca mayského kalendára.

Samozrejme, objavilo sa množstvo článkov, ktoré spochybňovali pravosť týchto nálezov.

Kalakmul bolo jedno z najväčších mayských miest a archeologické nálezy v ňom boli prezentované vo filme, ktorý podporila mexická vláda. Dokument sa mimochodom venuje viacerým predmetom, ktoré môžu predstavovať kontakt s mimozemšťanmi. Kalakmul objavil v roku 1932 biológ Cyrus L. Lundell a až po jeho vykopávkach sa v 80. rokoch 20. storočia začal rozsiahly prieskum oblasti.

Pred natočením dokumentu sa k celej kauze vyjadrilo niekoľko mexických politikov, ako informoval denník The Guardian v rozsiahlom článku. V správach sa tiež poukazovalo, že tieto doteraz uzavreté objekty sa konečne predstavia celému svetu a že by sa mohla začať písať nová kapitola v dejinách ľudstva. Zaujímavé, že dokumentárny film vznikol v čase, keď Mayovia predpovedali koniec sveta v roku 2012. Hlavný vedecký prúd vtedy vysvetlil, že ide len o začiatok nového cyklu, ktorý nemá nič spoločné s koncom sveta.

Napriek tomu sa konšpirační teoretici postarali o veľký rozruch okolo mayských ruín a o celej udalosti bolo natočených množstvo televíznych relácií. Udalosti z roku 2012 tak inšpirovali Mexičanov všetkými smermi a boli jedným z najzaujímavejších aspektov vtedajších udalostí, čo samozrejme, vyvolalo nové hádky medzi skeptikmi a veriacimi.

TAKTO VYZERÁ KALAKMUL:

Súvisiace články