Zatiahnuté
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Faraón ožil vďaka technológii: Takto vyzeral pred 3500 rokmi
Zdielať na

Faraón ožil vďaka technológii: Takto vyzeral pred 3500 rokmi

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Je to vedecký triumf, odborníci dosiahli úžasný výkon pri rekonštrukcii tváre.

Za posledných niekoľko desaťročí dosiahol vedecký svet ohromujúci pokrok, pričom archeológovia využívajú špičkovú technológiu, aby nám skutočne veľkolepým spôsobom ukázali dobu, ktorá už pominula, ale na ktorú sme stále takí zvedaví. Staroveký Egypt je jednou z najobľúbenejších tém, keďže veľké pyramídy v Gíze sa stali takou neoddeliteľnou súčasťou popkultúry, že niet divu, že ani dnes ešte stále presne nevieme, čo sa v nich nachádza.

Veľká pyramída v Gíze je jednou z najväčších záhad, pretože niektorí špekulujú, že priestory objavené pred niekoľkými rokmi môžu obsahovať geniálne umelecké diela vrátane železného trónu vytesaného z jadra meteoritu, ktorý mohol pomôcť faraónovi do večnej reality.

Predtým vedci okrem iného ukázali trojrozmernú rekonštrukciu Kleopatrinej tváre, ale teraz sa podaril ďalší vedecký prielom, keď sa podarilo zrekonštruovať tvár Amenhotepa I. Faraón vládol krajine pyramíd pred 3 500 rokmi a spája sa s ním jeden zo zlatých vekov Egypta, obávali sa ho nepriatelia a počas svojej vlády zvíťazil v mnohých vojnách.

Vyhnal Hyksósov, zjednotil Egypt a priniesol ľuďom veľký rozkvet. Po bojoch zavládol v Egypte mier a prosperita. S menom panovníka sa spájali aj veľké stavebné projekty. Za rekonštrukciou tváre opäť stojí uznávaný brazílsky architekt Cicero Moraes, skutočný odborník v oblasti rekonštrukcie tváre.

Faraón musel byť vysoký 1,67 metra, jeho zuby sú vo veľmi dobrom stave, ale príčina smrti nie je známa, ale múmia bola poškodená a prebalená po tom, čo ju po pohrebe vykradli vykrádači hrobov.

Ide o najautentickejšie vyobrazenie Amenhotepa I., aké kedy odborníci ponúkli.

TU si môžete pozrieť rekonštrukciu tváre na stránke Ancient Origins.

Súvisiace články