Skoro jasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Najstaršie mesto sveta ukrýva tisícročia staré tajomstvá
Zdielať na

Najstaršie mesto sveta ukrýva tisícročia staré tajomstvá

Zdroj: FreePik

Uplistsikhe je jednou z najkurióznejších pamiatok na svete, ktorá ukrýva tisíce rokov staré tajomstvá. Osada v súčasnom Gruzínsku bola založená na konci doby bronzovej, približne 1000 rokov pred naším letopočtom, a bola obývaná až do 13. storočia. Starobylé mesto, ktorého vek sa odhaduje na 3 000 rokov, bolo v predkresťanských časoch mocným náboženským centrom, svätyňou pohanského kultu.

Uplistsikhe - znamená „Božia pevnosť“. Mesto prekvitalo takmer tisícročie po prijatí kresťanstva a napokon ho v 13. storočí zničili Mongoli.

Archeologické vykopávky odhalili mimoriadne cenné nálezy z obdobia od konca doby bronzovej až po neskorý stredovek.

Archeológovia odkryli množstvo chrámov, o ktorých sa predpokladá, že boli postavené bohyni Slnka pred príchodom kresťanstva. Keď toto druhé svetové náboženstvo dorazilo na gruzínske územie, mesto stratilo svoj niekdajší význam, pretože do popredia sa dostali nové centrá kresťanskej kultúry. Život v Uplistsikhe však pokračoval a krátky čas tu obe viery koexistovali.

Skalný komplex je v podstate rozdelený na tri časti.

Južnú, ktorá sa nachádza nižšie, strednú a hornú časť, ktoré zaberajú celkovú plochu približne osem hektárov. Najväčšia je stredná časť, ktorá obsahuje množstvo skalných útvarov a s dolnou časťou je spojená úzkym priechodom vytesaným do skaly a tunelom. Zo strednej „ulice“ sa k jednotlivým útvarom otvárajú úzke chodby, miestami so schodmi.

V 19. storočí ležalo Uplistsikhe pod niekoľkými vrstvami prachu a piesku. Jeho záchrana si vyžiadala veľké úsilie a na vykopávkach, čistení, spevňovaní a obnove tejto výnimočnej historickej pamiatky pracovalo mnoho odborníkov. Vďaka starostlivej práci a dôkladnému štúdiu je dnes tento poklad gruzínskej kultúry zapísaný na zozname svetového dedičstva.

Súvisiace články