Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
V komore Veľkej pyramídy v Gíze objavili záhadné predmety
Zdielať na

V komore Veľkej pyramídy v Gíze objavili záhadné predmety

Zdroj: FreePik

Najslávnejšia stavba v starovekom Egypte je už poldruha storočia dôkladne skúmaná, no nálezy sú zatiaľ pomerne chudobné.

V súčasnosti je známe, že Veľká pyramída v Gíze bola postavená počas vlády egyptského faraóna Cheopsa v 26. storočí pred naším letopočtom. Teraz prehliadnime fakt, prečo nie je plná vyobrazení márnotratného panovníka, ktorý bol isto hrdý na tento architektonický zázrak. Možno ho ani nepostavil?

Vedcov mätú aj tri zvláštne predmety nájdené vo vnútri Veľkej pyramídy, ktoré na dlhý čas záhadne zmizli. Je to všetko, čo sa v komorách stavby našlo, a preto je zvláštne, že sa o ne nedalo lepšie postarať. Kto by chcel, aby zmizli?

Muž, ktorý ich našiel, bol Waynman Dixon, ktorý v roku 1872 so súhlasom egyptských úradov prehľadával Cheopsovu pyramídu. V tom čase to bola rarita a každý so staroegyptskými pokladmi narábal, ako vedel.

Dixon našiel v kráľovninej komore vetracie šachty, ktoré navŕtal trochu barbarským spôsobom. Takto našiel tri nezvyčajné a nevysvetliteľné predmety. Bolo zvláštne, že v budove takých obrovských rozmerov sa skrývalo len toľko artefaktov.

Čo to bolo za predmety? Predmet podobný háku, žulová guľa a kus dreva, ktorú objaviteľ považoval za céder. Dosť chabý „úlovok“, ktorý archeológov dodnes mätie.

Dixon si myslel, že mohlo ísť o časť nástroja, ktorý odhodil nejaký stavebný robotník. Archeológovia prišli s dômyselnejšou myšlienkou a predpokladajú, že ich do komory mohli umiestniť kňazi alebo stavitelia ako súčasť rituálu. Hák sa mohol používať na otváranie čeľustí zosnulých v posmrtnom živote, aby mohli na večnosti jesť a piť.

Dixon si hák a žulovú guľu ponechal, zatiaľ čo jeho priateľ James Grant sa stal novým majiteľom cédrového dreva. Artefakty potom na dlhšie obdobie zmizli z dohľadu verejnosti, ale v roku 1972 ich získalo Britské múzeum.

Rádiouhlíková analýza kusu dreva odhalila, že pochádza z rokov 3341 - 3094 pred n. l., teda 500 rokov pred vládou faraóna Cheopsa. Namiesto získania odpovedí tak odborníci doplnili históriu Veľkej pyramídy o nové otázky.

Záhady kráľovninej komnaty:

Súvisiace články