Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Pri egyptských pyramídach sú obrovské hrobky: Neslúžia ľuďom
Zdielať na

Pri egyptských pyramídach sú obrovské hrobky: Neslúžia ľuďom

Zdroj: FreePik

Ide o jedno z najzáhadnejších miest v Egypte s obrovskými sarkofágmi, hneď vedľa pyramíd.

Egyptské pyramídy patria medzi sedem divov sveta. Sú jednými zo záhadných divov sveta, ktoré vytvoril človek a ktoré prežili pustošenie stáročiami, ba tisícročiami. Funkcia pyramíd je stále predmetom živých diskusií, a veľká záhada starovekých egyptských stavieb stále podnecuje odborníkov, vedcov a profesorov archeológie, aby pátrali v hlbinách púšte po kľúči k stavbám tejto civilizácie.

Čoraz viac výskumov odhaľuje úžasne tajomný a pestrý svet starovekého Egypta. V jeho hlbinách sa stále skrýva mnoho tajomstiev. Niektoré však už odborníci odhalili, ale napriek tomu stále vzbudzujú úctu pri každej zmienke o nich.

Jednou z najpôsobivejších starovekých stavieb je aj Serapeum v Sakkáre. Okrem iného v ňom vedci našli obrovské sarkofágy, ktoré nemali spojitosť s ľuďmi.

Čo sa teda nachádza v posvätnej hrobke Serapea, ak nie ľudia?

Je to miesto posvätného kultu, kde sa neustále pochovávalo. Miesto kultu posvätného býka Apisa, kde sa podľa mýtu stali tieto zvieratá nesmrteľnými, keďže boli reinkarnáciami archeldeovského boha Ptaha. Egypťania tu pochovali približne šesťdesiat obrovských zvierat a miesto sa pomaly menilo na obrovskú podzemnú ríšu, pretože táto tradícia bola pre egyptských faraónov čoraz dôležitejšia.

V priebehu dejín boli tieto hrobky mnohokrát vyrabované, pretože pri pochovávaní posvätných býkov sa používali úžasné predmety. V týchto podzemných chodbách mohli byť pôvodne pochované tony zlata a striebra, ale väčšina z nich bola odvezená skôr, ako boli znovu objavené.

Sarkofágy sú dlhé štyri metre a každý váži viac ako 40 ton, čo z nich robí impozantné stavby.

V týchto podzemných chodbách sa nachádzajú desiatky posvätných hrobiek býkov a na mnohých miestach obrovské stély rozprávajú príbehy o faraónoch, pod vládou ktorých žili tieto zvieratá umiestňované v priebehu storočí do obrovských hrobiek.

Takto vyzerajú gigantické hrobky v Egypte:

Súvisiace články