Jasno
10°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Tajuplný objav pri egyptských pyramídach: Vedci sú nadšení
Zdielať na

Tajuplný objav pri egyptských pyramídach: Vedci sú nadšení

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako sa stavali pyramídy.

Nedávno sa archeológom podarilo objaviť záhadnú štruktúru v blízkosti Veľkej pyramídy v Gíze, známej aj ako Cheopsova pyramída. Tento objav vyvolal veľký záujem a diskusie medzi odborníkmi aj verejnosťou.

Geofyzikálny prieskum

Tím archeológov vykonal v rokoch 2021 až 2023 geofyzikálny prieskum, pričom na zmapovanie oblasti použil georadar (GPR) a elektrickú odporovú tomografiu (ERT). Výsledky prieskumu odhalili neznámu štruktúru v tvare písmena L, ktorá sa nachádza pod povrchom zeme.

Hypotézy a diskusie

Odborníci vyslovili hypotézu, že hornú štruktúru stavby by mohla tvoriť vertikálna vápencová stena alebo šachta. Pod ňou sa podľa archeológov pravdepodobne nachádza hrobka. Tento objav vyvolal vášnivé diskusie o tom, prečo boli egyptské pyramídy postavené a aký účel mohli mať tieto štruktúry pred tisíckami rokov.

Význam objavu

Objavený predmet a štruktúra môžu poskytnúť nové informácie o starovekej egyptskej civilizácii a ich pohrebných praktikách. Archeológovia dúfajú, že ďalší výskum a vykopávky odhalia viac detailov o tejto záhadnej štruktúre a jej účele.

Tento objav je ďalším dôkazom toho, že egyptské pyramídy stále skrývajú mnoho tajomstiev, ktoré čakajú na svoje odhalenie.

Súvisiace články