Jasno
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
NASA vyfotografovalo zvláštny objekt na Marse: Kde sa tam vzal?
Zdielať na

NASA vyfotografovalo zvláštny objekt na Marse: Kde sa tam vzal?

Zdroj: NASA

Vedci z NASA nikdy nič podobné nevideli.

Marsovské vozidlo NASA Perseverance zachytilo snímky zvláštneho objektu a poslalo späť fotografie modro sfarbených hornín, ktoré našlo v starobylom vyschnutom jazere, informuje Daily Mail. Vedci sa domnievajú, že vulkanické čadičové horniny by mohli byť pozostatkami ranej kôry telesa, ale objekt ich ohromil, pretože na Marse ešte nikdy nič podobné nevideli.

Sonda Perseverance od februára 2021 skúma kráter Jezero, kde sa pred 3,7 miliardami rokov nachádzalo obrovské jazero. Keďže rieky, ktoré do jazera vtekali, prinášali do Jezera jemnozrnný piesok a bahno, ktoré môžu uchovávať fosílie tvorov, ktoré tu kedysi žili, vedci dúfajú, že v kráteri nájdu stopy dávneho marťanského života.

Dr. G. Jeffrey Taylor, geológ z Havajskej univerzity, uviedol, že Mars je z veľkej časti tvorený horninami podobnými pozemským bazaltom, nazývanými toleity. Tieto horniny tvoria na Zemi väčšinu oceánskych ostrovov, oceánskych útesov a morského dna pokrytého sedimentmi.

Keď marsovské vozidlo Perseverance skúmalo a fotografovalo modrasté skalnaté more, poslalo NASA aj obrázok niečoho zvláštneho. Biela škvrnitá skala ohromila aj tých najskúsenejších vedcov, ktorí ju okamžite odfotili vo vysokom rozlíšení a potom pomocou prístroja SuperCam analyzovali jej chemické zloženie.

Analýza odhalila, že biela hornina je anortozit, sopečná hornina podobná čadiču, ktorá obsahuje oveľa viac oxidu kremičitého. Nič podobné sa na Marse doteraz nenašlo a výskumníci ju okamžite pomenovali Atoko Point.

NASA teraz hľadá odpoveď na otázku, ako sa anortozit dostal do krátera Jezero.

Súvisiace články