Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
NASA rover na Marse vážne poškodený: Chýba jeden diel!
Zdielať na

NASA rover na Marse vážne poškodený: Chýba jeden diel!

Pozrite si tiež archívne video o pristátí Curiosity na Marse.

NASA zverejnila pôsobivé zábery stôp, ktoré zanechali kolesá roveru Curiosity na Marse v priebehu takmer desiatich rokov.

Podľa fotografie, ktorú zverejnila NASA, železný zub času - alebo marťanská pôda - nahlodal kolesá roveru Curiosity, ktorý pristál na červenej planéte v roku 2012. Za 12 rokov odvtedy sonda prekonala 32 kilometrov po štrkovom povrchu a vyžiadalo si to celkom pôsobivú daň. Takúto:

NASA

​NASA zverejnila len fotografiu jedného kolesa, takže stav ostatných nie je známy - hoci je nepravdepodobné, že by ostatné boli v neporušenom stave. Na fotografii je zobrazené pravé stredové koleso s niekoľkými preliačinami, a dokonca aj s veľkou prasklinou.

Podľa Ashleyho Stroupeho, inžiniera prevádzky misie v Laboratóriu prúdového pohonu NASA (JPL), koleso napriek poškodeniu stále drží, takže postup marsovského rovera nie je nijako výrazne narušený.

Ako uvádza Space.com, poškodenie kolies sondy bolo zistené už začiatkom roka 2013. Nie je to prekvapujúce vzhľadom na to, že konštrukcia váži takmer tonu a musí sa vyrovnať s veľmi drsným, štrkovým terénom. NASA stav kolies pozorne sleduje.

Za posledných približne desať rokov sa odborníci snažili chrániť Curiosity a jeho kolesá viacerými spôsobmi: v istom období ho vozili po hladšom teréne a v roku 2017 mu poslali nový softvér, ktorý pomocou algoritmu upravuje rýchlosť každého kolesa, aby znížil na ne tlak.

Rover Perseverance a vrtuľník Ingenuity dorazili na Mars v roku 2021 - vrtule druhého menovaného boli v januári tohto roku vážne poškodené, čím sa vozidlo stalo neschopným letu.

Súvisiace články