Oblačno
14°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Naozaj si pri pukaní prstov narušíte kĺby?
Zdielať na
Life

Naozaj si pri pukaní prstov narušíte kĺby?

Zdroj: FreePik

Pukáte si niekedy prsty? Zápästie, krk, kolená, akýkoľvek kĺb?

Priznajte sa, robí to dosť veľa z nás, napriek tomu, že rodičia sa vám v tom zvyčajne snažili zabrániť, že to má hrozivé následky. Konkrétne ide o to, že výsledkom všetkého toho pukania a praskanie je, že sa kĺby ničia.

Podľa lekárskej vedy však vznik osteoartrózy nemá nič spoločné s pukaním prstov. Samozrejme, netvrdíme, že ide o precedens, a všetky podobné rodičovské nabádania s nejasným medicínskym základom by sa teraz mali otriasť v základoch, ale je lepšie pristupovať k nim so zdravou skepsou.

Jedna štúdia ukazuje, že lámanie prstov nie je nezdravé, práve naopak. Autori štúdie uverejnenej v časopise Journal of the American Board of Family Medicine skúmali výskyt vysádzania kĺbov medzi pacientmi s osteoartrózou a zdravou kontrolnou skupinou podobného veku a zloženia. Zistili, že

  • u 18,1 percent pravidelne si pukajúcich prsty sa vo veku nad 50 rokov vyvinulo toto ochorenie
  • Medzi nefajčiarmi bola táto miera 21,5 percenta

Ďalší experiment uskutočnil americký lekár Donald L. Unger, ktorý si pravidelne každý deň počas 60 rokov pukal kĺby na ľavej ruke, ale nikdy na pravej. Následné testy ukázali, že viac ako polstoročie pukania nespôsobilo absolútne žiadne zmeny v kĺboch ruky - obe ruky boli v úplne rovnakom stave.

Teraz, keď sme sa upokojili a s maximálnym pokojom si puknete kĺby na prstoch, vyvstáva otázka: čo spôsobuje ten zvláštny praskavý zvuk, keď natiahneme prsty dozadu, a prečo nám to celé spôsobuje príjemný pocit?

V našich kĺboch sa popri kosti, chrupavke a väzive nachádza na spojnici dvoch kostí puzdro, ktoré je vyplnené takzvanou synoviálnou alebo kĺbovou tekutinou. V tejto tekutine sa nachádzajú aj rôzne plyny, kyslík, dusík, oxid uhličitý, podobne ako vo vzduchu. Keď natiahneme prst dozadu alebo silno dopredu (alebo sa zohneme, pokrčíme krk atď.), stane sa to, že kĺbové puzdro sa roztiahne, tlak v tekutine klesne a rozpustené plyny vytvoria bubliny. Keď bublina praskne, vydá zvuk, ktorý počujeme, keď nám praskajú kĺby.

Plynom trvá približne 20-30 minút, kým sa rozpustia späť do tekutiny a začnú byť schopné tvoriť bubliny (takže kĺb už nepraskne, bez ohľadu na to, ako veľmi bolí). Natiahnutie kĺbov tiež stimuluje nervové zakončenia v nich, čo je dôvod, prečo je to príjemné a prečo to mnohí ľudia robia mimovoľne a bez rozmýšľania.

Súvisiace články