Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prečo sú chlapi po sexe ospalí?
Zdielať na
Life

Prečo sú chlapi po sexe ospalí?

Zdroj: Shutterstock

Už tisíce rokov je opakujúcim sa zdrojom konfliktov vo všetkých mužsko-ženských vzťahoch to, že muž je po sexe ospalý, čo ženy rozčuľuje. Na to, že ide o jav, ktorý postihuje toľko ľudí, sa jeho príčiny skúmali pomerne málo, ale máme vedecké vysvetlenie.

Ak zaujmeme ortodoxný prístup, zdá sa logické, že sex sa zvyčajne odohráva večer, v posteli, medzi vankúšmi a (ak trvá dostatočne dlho) je fyzicky vyčerpávajúci. Je jasné, že ak ste už večer unavení, po výkone budete ešte viac. Protistresový účinok sexu bol mnohokrát dokázaný - ak sa vám podarí zbaviť sa nervozity a nepokoja, ktoré by vám inak bránili zaspať, prirodzene zaspíte ľahšie.

Tieto argumenty však tento jav nevysvetľujú, pretože sa vzťahujú aj na ženy, ktoré sa zdajú byť voči efektu spánku a bdenia imúnne. Aby sme to vysvetlili, musíme pochopiť trochu viac biochemické pozadie orgazmu.

Pri sexuálnom uspokojení mužská hypofýza uvoľňuje celý rad rôznych zlúčenín a hormónov a zaplavuje nimi telo. Patrí medzi ne adrenalín, serotonín, oxytocín, vazopresín a prolaktín. Z nich je pre nás najzaujímavejší prolaktín. Tento hormón má niekoľko funkcií, napríklad u tehotných žien spúšťa a reguluje tvorbu mlieka. Je tiež zodpovedný za pôžitok zo sexu a po orgazme neutralizuje účinky dopamínu, ktorý je zodpovedný za sexuálne vzrušenie. Kým sa vstrebe, udržiava telo v pokoji, a keď vyprchá, človek je schopný opäť akcie. Stále vysoké hladiny sa spájajú s impotenciou, stratou libida.

Čo teda ešte robí prolaktín? Uhádli ste: spôsobuje, že ste ospalí. Pri pokusoch na zvieratách vykazovali pokusné osoby, ktorým bol podávaný prolaktín, známky fyzickej únavy a ospalosti, často zaspávali. U ľudí sa tiež preukázalo, že prirodzené hladiny prolaktínu v tele sú počas spánku oveľa vyššie ako počas bdenia. Jedna štúdia ukázala, že keď muž dosiahne orgazmus masturbáciou, jeho mozog uvoľní o štvrtinu viac prolaktínu ako počas pohlavného styku. Príčina tohto javu zatiaľ nie je známa.

Dva z hormónov uvoľňovaných v mužskom mozgu počas orgazmu, oxytocín a vazopresín, súvisia aj so spánkom, pretože prítomnosť týchto dvoch hormónov je spojená s uvoľňovaním tretieho hormónu, melatonínu, ktorý je priamo zodpovedný za reguláciu spánku a riadenie biologických hodín v tele. Predpisuje sa ľuďom, ktorí trpia jet lagom spojeným s cestovaním lietadlom

Každý zvláštny biologický jav, ktorý sa na prvý pohľad zdá nelogický, vyvoláva otázku: akú výhodu má, že ho evolúcia takto vytvorila? Z prísne evolučného hľadiska je cieľom každého samca spáriť sa s čo najväčším počtom samíc, aby mal čo najviac potomkov, ktorí budú pokračovať v jeho genetickom kóde. A tomuto plánu nepomáha, ak jediný samec po sexe zaspí.

Možné vysvetlenie je, že ak samec potrebuje po orgazme nejaký čas na to, aby sa pripravil na splnenie evolučného príkazu na ďalšie rozmnožovanie, je najefektívnejšie stráviť tento čas odpočinkom a dobíjaním energie - inými slovami, dobre sa vyspať. Iné vysvetlenia naznačujú, že ospalosť je jednoducho vedľajší účinok. Oxytocín a vazopresín totiž plnia aj kľúčovú funkciu, napríklad prehlbujú citové puto medzi dvoma členmi páru, čím prehlbujú dôveru. V praxi tieto dva hormóny spájajú sex s emóciami. A z evolučného hľadiska silné citové puto medzi rodičmi výrazne zvyšuje šance na prežitie potomstva. V porovnaní s tým je zanedbateľným vedľajším účinkom, ak si človek po sexe zdriemne.

Súvisiace články