Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aj vy vidíte plávajúce vlákna? Sú to kúsky vášho oka
Zdielať na

Aj vy vidíte plávajúce vlákna? Sú to kúsky vášho oka

Zdroj: Wikimedia

Až 70 percent ľudí vidí plávajúce vlákna, drobné čiary, bodky, pavučiny, kamkoľvek sa pozrú, alebo sú na ne nanajvýš takí zvyknutí, že si ich takmer nevšimnú. Nie je to halucinácia, tie drobné vecičky sme my sami, alebo presnejšie, tiene kúskov nás samých, ktoré plávajú v oku.

Tieto malé čiarky, niekedy pripomínajúce malé červíky, majú správny latinský názov myodesopsia, ale netreba sa ponáhľať k lekárovi. Zvyčajne nepredstavujú vážny problém a časom sa často zlepšia, už len preto, že si na ich prítomnosť v zornom poli zvyknete.

Príčinou poruchy je, že sklovec, ktorý zároveň zachováva guľatosť oka, obsahuje odlúčené a zlepené kúsky materiálu. Tieto želatínové úlomky sú za normálnych okolností súčasťou čírej tekutiny pripomínajúcej želé vo vnútri oka spolu s 99 percentami vody, ale najmä vo vyššom veku sa môžu molekuly kolagénu a vody oddeliť a v strede sklovca zostane číra voda s drobnými plávajúcimi čiastočkami želatínového materiálu.

Keď svetlo vstupuje cez sklovcové teleso a dostáva sa k sietnici v zadnej časti oka, musí prejsť tekutinou plnou oddelených úlomkov. Drobné úlomky kolagénu však vrhajú na sietnicu tieň - tieň, ktorý pri videní vnímame ako plávajúce vlákna.  Tento príznak je zriedkavý u mladých ľudí, zvyčajne sa vyskytuje po 50. roku života a bežný u ľudí po osemdesiatke.

Lacným malým trikom toho, čo sa v angličtine nazýva "floaters", je, že keď sa na ne priamo zameriame, roztancujú sa. Pohybujú sa totiž v tekutine, ak sa oko pohybuje - takže ich nemôžete zachytiť priamo. Inak by sme ich nevideli, keby neustále nemenili svoju polohu: mozog by toto rozptýlenie automaticky vypol, rovnako ako to robí napríklad pri cievach v opačnej, ale stálej polohe.

Hoci sa ich počet môže zvyšovať, veľkosť a rozmery existujúcich vlákien zostávajú po zvyšok života nezmenené. Obzvlášť jasné sa stávajú pri pohľade na modrú oblohu alebo jasný, svetlý povrch, pretože zrenica sa zužuje, čím sa zdajú byť sústredenejšie. Zvyčajne s nimi netreba nič robiť, hoci v zásade existuje operácia, ak sú príliš rušivé: zavedie sa fyziologický roztok, ktorý nahradí prirodzenú očnú tekutinu. Náhly výskyt veľkého množstva nitiek a bodiek však môže znamenať niečo iné, napríklad odlúpenie sietnice, ktoré môže ľahko viesť k slepote, a mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Niektoré malé tancujúce postavičky sa však môžu pekne spriateliť.

Súvisiace články