Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Desivý objav na dne Nílu v Egypte: Vynárajú sa mnohé otázky
Zdielať na

Desivý objav na dne Nílu v Egypte: Vynárajú sa mnohé otázky

Zdroj: FreePik

Archeológovia neskrývajú nadšenie nad tým, čo sa skrýva v hlbinách vody v Egypte.

Keby sme mali vymenovať miesta na svete, kde sa nachádza najviac mystických, záhadných a fascinujúcich vecí, určite by sme na prvé miesto zoznamu zaradili Egypt, slávnu krajinu pyramíd. Je úžasné, čo všetko ešte aj dnes nájde hlboko v púšti alebo dokonca pod vodou na dne Nílu. Tisíce rokov staré poklady, zabudnuté predmety, pozostatky dávnych civilizácií, ktoré stále fascinujú aj tých najskúsenejších čitateľov na celom svete.

Jedným z najznámejších je Thonis-Herakleion, kedysi prosperujúce a náboženské centrum Egypta. Veľa sa o ňom však nevie, pretože bolo pred stáročiami zatopené, no podarilo sa ho nájsť a relikvie minulosti sa úžasným spôsobom dostali na povrch. Predtým o tomto obrovskom meste, ktoré bolo kedysi miestom rozprávkového bohatstva, hovorili len staroveké texty.

Mesto sa pod vodou ocitlo sériou prírodných katastrof. Dnes sú to, akési vodné Pompeje, ktoré dokonale zachovali niektoré veľké a gigantické umelecké diela, ktoré kedysi ukazovali skutočné bohatstvo mesta. Archeológovia tiež zistili, že za zničenie bola zodpovedná séria zemetrasení, ktoré uvoľnili pôdu pod mestom a spôsobili jeho ponorenie do vodnej hrobky.

Vedci zatiaľ vykopali len päť percent mesta, ale aj tak objavili úžasné zábery podmorského sveta, akoby sa potulovali medzi múrmi pomyselnej Atlantídy. Medzi chrámami našli odborníci, archeológovia a potápači množstvo nedotknutých artefaktov, gigantických sôch, stĺpov a sedemdesiat starovekých mostov.

Tu je niekoľko pútavých a skutočne „úžasných“ záberov ponoreného mesta v Egypte:

Súvisiace články