Zatiahnuté
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Komunikačný satelit zničený: Úlomky ohrozujú vesmírne misie
Zdielať na
Tech

Komunikačný satelit zničený: Úlomky ohrozujú vesmírne misie

Pozrite si tiež archívne video o novom meteorologickom satelite.

Družica Intelsat 33e ukončila svoju životnosť na obežnej dráhe, ale aj po jej rozpade predstavujú jej úlomky hrozbu pre iné družice.

Družica Intelsat 33e na geostacionárnej obežnej dráhe sa rozpadla po tom, ako ju porucha nečakane pripravila o kontrolu. Tým sa zvýšilo množstvo úlomkov vo vesmíre, čím sa zvýšilo riziko ich zrážky s kozmickou loďou, uvádza Gizmodo.

Ako píše portál, Intelsat 33e, vypustený v roku 2016, bol komunikačným satelitom, ktorý od svojho spustenia v roku 2017 poskytoval takéto služby Európe, Afrike a iným regiónom. V sobotu však nečakane stratil kontakt. Jeho prevádzkovateľ Intelsat vtedy uviedol, že kontaktoval výrobcu, spoločnosť Boeing, ale ani vtedy neboli veľké nádeje na obnovenie satelitu.

Krátko nato americké vesmírne sily oznámili, že Intelsat 33e sa rozpadol a že začali sledovať 20 kusov trosiek, ktoré sú s ním spojené. Zatiaľ sa nenašla žiadna potenciálna hrozba. Nie je jasné, čo spôsobilo rozpad družice, ale predpokladá sa, že mohol explodovať pohonný systém.

Ďalší spoločník, Intelsat-29e, tiež predčasne skončil v roku 2019 po iba troch rokoch na obežnej dráhe: zničil ho možný náraz meteoritu alebo porucha elektroinštalácie. Podľa článku SpaceNews nebol Intelsat 33e bez problémov ani pred nedávnym zlyhaním a následným rozpadom: bol vypustený len o tri mesiace neskôr, ako sa plánovalo, kvôli poruche motora, ale vyskytli sa aj iné problémy.

Okrem toho by mohol mať problémy aj po svojej „smrti“, pretože ako vesmírny odpad by mohol byť nebezpečný pre iné vesmírne lode - dokonca aj pre satelity, ktoré sú stále na obežnej dráhe - na geostacionárnej dráhe.

Súvisiace články