Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záhadný ruský satelit sa rozpadol na kusy: Je z neho vesmírny odpad
Zdielať na
Tech

Záhadný ruský satelit sa rozpadol na kusy: Je z neho vesmírny odpad

Zdroj: Pixabay

Ruský satelit sa rozpadol 4. januára a jeho zvyšky budú ešte dlho obiehať okolo Zeme ako vesmírny odpad, oznámili pred dvoma dňami americké vesmírne sily.

Družica s názvom Kosmos 2499 bola podozrivá aj doteraz, pretože ju Rusi vypustili v máji 2014, ale nebolo známe, za akým účelom a nebola na oficiálnom zozname vypustených družíc. Pôvodne ju americké satelitné sledovacie služby klasifikovali ako úlomok, neskôr ako užitočné zaťaženie, dostal názov Kosmos 2499 a odvtedy sa jeho obežná dráha kontroluje trikrát alebo štyrikrát denne.

Analýzou pohybu satelitu Američania dospeli k záveru, že je vybavený technológiou, ktorá mu umožňuje prenasledovať iné vesmírne lode alebo satelity a dokonca ich zneškodniť. Vtedajší šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Oleg Ostapenko to poprel a uviedol, že raketa bola vypustená na mierové, prieskumné účely.

Vesmírne sily oznámili, že ruský satelit sa rozpadol na 85 kusov vo výške 1169 kilometrov, ale neuviedli, či bol rozpad spôsobený zrážkou alebo výbuchom. Kusy by mohli zostať na obežnej dráhe až sto rokov.

Európska vesmírna agentúra eviduje na obežnej dráhe Zeme 36 500 kusov odpadu, pričom ide len o tie, ktoré dosahujú šírku aspoň desať centimetrov, aby ich bolo možné sledovať. Ak by bol limit 1 milimeter, bolo by to približne 130 miliónov kusov. Aj tieto malé úlomky môžu byť nebezpečné, pretože ich vysoká rýchlosť môže poškodiť satelity a vesmírne lode.

Súvisiace články