Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čínsky špionážny balón strávil nad Amerikou celý týždeň, než ho zostrelili
Zdielať na
Video

Čínsky špionážny balón strávil nad Amerikou celý týždeň, než ho zostrelili

Zdroj: YouTube/6abc

Balón, ktorý napokon v sobotu zostrelila stíhačka F-22, vstúpil do vzdušného priestoru Spojených štátov už 28. januára. Číňania tvrdili, že zariadenie monitorovalo počasie, ale americké ministerstvo obrany tvrdí, že to nie je pravda.

Článok v New York Times rekapituluje, ako sa nad Amerikou objavilo zariadenie, ktoré spôsobilo obrovské diplomatické komplikácie. Dvadsiateho ôsmeho bol vo vzdušnom priestore Aljašky prvýkrát spozorovaný balón s veľkosťou troch autobusov, ale spočiatku sa predpokladalo, že ho Čína používa na monitorovanie amerického obranného perimetra, ako je jej zvykom. V pondelok sa už nachádzal nad Kanadou, ale v utorok sa vrátil do Spojených štátov a potom nad Idaho na severozápade krajiny.

Náčelník štábu Mark Milley to oznámil prezidentovi Bidenovi, ktorý zvážil možnú vojenskú reakciu, a potom nariadil, aby sa v dráhe balóna neuskutočňovali žiadne vojenské aktivity ani neutajiteľná komunikácia. V stredu sa zariadenie nachádzalo v blízkosti leteckej základne, ktorá prevádzkuje a udržiava medzikontinentálne balistické rakety, ale vedenie americkej armády sa rozhodlo ho nezostreliť pre riziko poškodenia troskami. Vtom čase už bola čínska vláda opakovane informovaná, že balón môže byť zostrelený. Na znak vážnosti situácie minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok zrušil svoju plánovanú oficiálnu cestu do Číny.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že z trasy sa odchýlil len civilný meteorologický balón,

ale večer už bol prezident Biden informovaný o tom, ako ho letectvo zostrelí. Stalo sa tak nasledujúci deň na hranici medzi Severnou a Južnou Karolínou, na druhej strane krajiny, severne od Floridy. Balón letiaci vo výške 60- až 65-tisíc stôp, teda približne 20-tisíc metrov, zničila strela Sidewinder zo stíhačky F-22.

Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany došlo v posledných rokoch k niekoľkým podobným incidentom, ale tento bol zo všetkých najvýraznejší. Podľa jeho slov vláda "okamžite konala", aby zabránila zhromažďovaniu citlivých údajov. "Vieme, že ide o sledovací balón, ale viac podrobností vám nepoviem," povedal hovorca. Ako upozorňuje vojenský expert Brynn Tannehill, ktorého cituje portál Wired, "pokiaľ ide o sledovanie, je to ten druh pozornosti, ktorý nechcete." Hoci táto forma špionáže bola populárna počas studenej vojny, satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme v súčasnosti nahradili špionážne balóny, ktoré sú viditeľné voľným okom a vzhľadom na svoju hmotnosť nemôžu niesť neobmedzené množstvo senzorov. "Podľa môjho názoru výhody balónov nemôžu vyvážiť pozornosť, ktorú priťahujú. Neviem, prečo to Čína urobila. Nerobí to dobrú krv," povedal vojenský expert.

Súvisiace články