Jasno
10°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
V Afrike sa našli 5000-ročné stopy zabudnutej civilizácie
Zdielať na

V Afrike sa našli 5000-ročné stopy zabudnutej civilizácie

Zdroj: FreePik

O histórii Maroka a jeho okolia v období 3 000 až 6 000 rokov sa toho veľa nevie. Teraz však archeológovia narazili na obrovský objav.

Predpokladá sa, že Afrika je prapôvodným domovom ľudskej rasy. Nemalo by nás teda prekvapiť, že na čiernom kontinente vznikli v ranom období vyspelé civilizácie. Stačí si spomenúť na starých Egypťanov alebo neskôr Kartágincov, s ktorými mala problémy aj Rímska ríša.

Afrika však ešte neodhalila všetky svoje tajomstvá. Nedávno výskumníci našli dôkazy, že na kontinente mohla pred 5 000 rokmi existovať rozsiahla vyspelá civilizácia, ktorá však už úplne upadla do zabudnutia.

Staroveké mesto Oued Beht bolo kedysi jedným z najväčších sídiel v Stredomorí. Muselo prekvitať pred 4900 až 5400 rokmi na území dnešného Maroka, a ak nepočítame mestá pozdĺž Nílu, mohlo byť najprestížnejším v dnešnej Afrike.

Archeologické nálezy naznačujú, že jeho obyvatelia mohli dokonca obchodovať s Pyrenejským polostrovom (územie dnešného Španielska) cez Gibraltársky prieliv. Jeho moc a vplyv však mohli siahať ďaleko za Stredozemné more.

V histórii Maroka alebo takzvaného Maghrebu je obrovská diera, ak sa pozrieme do obdobia pred 3 000 - 6 000 rokmi. Možno preto, že mohlo byť príliš suché na to, aby uživilo veľa ľudí, ale nedávne objavy v Oued Beht vrhajú na túto otázku nové svetlo.

Nedávne archeologické vykopávky ukazujú, že zabudnuté mesto mohlo byť približne rovnako veľké ako Trója, ako ju poznáme z gréckych eposov, a v dobe bronzovej malo podobný význam. Po Níle to mohla byť najstaršia a najväčšia poľnohospodárska oblasť v Afrike.

Až z neskoršej egyptskej ríše sa nám zachovali krásne zdobené nádoby a vyspelé kamenné nástroje, ktoré sa zachovali na území dnešného Maroka. Archeológovia našli aj dôkazy, že miestni obyvatelia chovali kozy, ovce, kravy a ošípané, čo je ďalší fantastický výkon. Nenašli sa žiadne nástroje na pestovanie plodín, ale to mohlo byť spôsobené len tým, že obyvatelia Oued Beht mohli zasiať, pozbierať úrodu a obrábať pôdu holými rukami.

Tu si môžete pozrieť niektoré z úžasných nálezov:

Súvisiace články