Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Egyptský horor: Vedci sú šokovaní objavom starobylého chrámu
Zdielať na
Video

Egyptský horor: Vedci sú šokovaní objavom starobylého chrámu

Zdroj: Unsplash/Dmitrii Zhodzishskii

V chráme egyptského panovníka našli archeológovia nezvyčajné veci.

Neexistuje lepší spôsob, ako vzdať hold dávno zosnulému vládcovi, než mumifikáciou hlavy zvieraťa. Starí Egypťania boli v tejto zvláštnej technike skutočnými majstrami. Ďalšie dôkazy o tejto tradícii nedávno objavili archeológovia v chráme kráľa Ramzesa II, kde sa našlo viac ako 2 000 mumifikovaných baraních hláv, informuje IFL Science.

Pri vykopávkach, ktoré viedli výskumníci z University of York, sa objavili aj mumifikované psy, kozy, ovce, kravy, jelene a mangusty. Egyptské ministerstvo pre cestovný ruch a starožitnosti pri oznámení objavu uviedlo, že hlavy baranov sa pravdepodobne používali ako obetné dary a súviseli s "bezprecedentným uctievaním baranov" Ptolemaiovcov.

Ramzes II. bol tretím vládcom 19. dynastie starovekého Egypta a žil približne v rokoch 1303 až 1213 pred n. l. Je známy aj ako Ramzes Veľký a všeobecne sa predpokladá, že bol jedným z najvplyvnejších faraónov Novej ríše starovekého Egypta, keď bola ríša na svojom skutočnom vrchole a najmocnejšia.

Ptolemaiovská éra zahŕňala 33. a poslednú dynastiu a trvala od roku 305 do roku 30 pred n. l. Skutočnosť, že takéto obety sa Ramzesovi II. prinášali viac ako tisíc rokov po jeho smrti, dokazuje, ako veľmi ho v starovekom Egypte obdivovali.

Chrám v Abydose, jednom z najstarších egyptských miest, bol pôvodne objavený pred viac ako 150 rokmi, ale nikdy nebol úplne preskúmaný. Preto je veľkým prekvapením, že okrem mumifikovaných pozostatkov zvierat sa vedcom podarilo odkryť aj časť severnej steny chrámu.

Podľa ministerstva tieto vykopávky pomôžu egyptológom získať presnejší obraz o stavbe a spochybniť niektoré predpoklady.

Na mieste sa našla aj samostatná "obrovská budova" zo šiestej dynastie. Šiesta dynastia, ktorá trvala od roku 2345 do roku 2181 pred n. l., bola súčasťou Starej ríše a predchádzala nástupu Ramzesa II. približne o 1000 rokov. V tejto budove tím našiel pozostatky starovekého oblečenia, koženú obuv, fragmenty sôch a papyrusov a dokonca aj kusy dreva.

Podľa ministerstva pre cestovný ruch a starožitnosti by tieto nálezy mohli pomôcť vytvoriť nové teórie a poskytnúť presnejší obraz o "činnosti a architektúre Abydosu v období Starej ríše".

;

Súvisiace články