Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nechutné zábery: Takto sa v stredoveku chodilo na záchod
Zdielať na

Nechutné zábery: Takto sa v stredoveku chodilo na záchod

Pozrite si tiež archívne video o jedle v stredoveku.

Takto vyzerali toalety na hradoch pred tisíc rokmi.

Mnohých ľudí asi neprekvapí, že pred vynájdením anglickej toalety ľudia nerobili veci tak, ako ich máme v zažitej predstave, a toalety boli prispôsobené konštrukcii budov a potreby sa vykonávali úplne inak. Čo nás, samozrejme, môže prekvapiť. Mnohokrát v histórii, v stredoveku, to bolo tak, že tieto miestnosti sa nachádzali mimo hradných múrov, takže boli úplne oddelené od obydlí a prístup k nim bol, samozrejme, ťažší.

Stávalo sa však aj to, že tieto toalety boli vybudované vo vnútri hradných múrov, a vtedy sa exkrementy dostávali na koniec dlhého tunela, kde ich čistil hradný čistič, nazývaný gang-farmer. Zaujímavé je, že títo robotníci robili svoju prácu v noci, pretože nikto nechcel vidieť, ako sa vozíky plné exkrementov ťahajú cez nádvorie hradu. Ich šichta sa začínala po deviatej hodine večer a často trvala až do svitania. Tieto jamy sa zvyčajne vyprázdňovali raz ročne a remeselníci museli vyčistiť nielen jamy,

ale aj malé šmykľavky, cez ktoré sa výkaly dostávali do jamy.

Je neuveriteľné, že cez tieto žľaby sa dokonca vkrádalo do hradov a pripravovali útoky na hradného pána. Bolo to teda pomerne zaujímavé miesto, kde mohli počas práce stretnúť aj lúpežníkov.

Stávalo sa však aj to, že tzv. garderóba v kamenných hradoch nemala dno a neviedla nikam, takže všetko padalo do priekopy, čo mohlo po dlhom čase spôsobiť vážne problémy v okolí hradu.

Tu sú dve videá stredovekých záchodov:

Súvisiace články