Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vedci vyriešili záhadu pyramíd: Takto ich Egypťania stavali
Zdielať na

Vedci vyriešili záhadu pyramíd: Takto ich Egypťania stavali

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Na otázku, ako prebiehala stavba pyramíd, existuje množstvo dôkazov.

Keď ide o Egypt a veľké pyramídy, určite sa vynorí otázka, kto tieto impozantné stavby pred tisíckami rokov postavil. Existuje vedecký pohľad, existuje množstvo vedecko-fantastických teórií a existuje aj literárny výklad, čiže príbeh o Mojžišovi, ktorý na stavbu najväčších egyptských stavieb využíval otrokov.

V minulosti vedci vyvrátili množstvo fantastických teórií o mimozemšťanoch a mimozemských technikách pri stavbe pyramíd. Pravdou je, že archeológovia, historici a ďalší odborníci našli nespočetné množstvo dôkazov, ktoré okamžite vyvracajú myšlienku, že na stavbe pyramíd sa podieľali vesmírne lode.

Pretože aj keď záznamov nie je veľa, existujú stopy.

V hrobkách sa našli obrázky premiestňovania kameňov, zhora možno vidieť dnes už vyschnuté nílske korytá, ktoré sa tiahli okolo pyramíd a prepravovali kamene, a v okolí stavieb sa našli aj nástroje. A ak by to nestačilo, existujú záznamy o logistike prác a našli sa aj hrobky staviteľov, ktorí, ako sa ukázalo, neboli otroci, ale muži s vysokým postavením, a nebolo ich až tak veľa, ako naznačuje príbeh o Mojžišovi.

Ešte zaujímavejšie je, že pod pieskom výskumníci našli aj zvyšky koľajníc, ktoré boli postavené a stabilne stáli uprostred púšte. A riešenie s pevnými koľajnicami je podobné našim vlakovým koľajniciam. V púšti teda existovali pevné koľaje, kláty, ktoré Egypťania položili geniálne jednoduchým spôsobom.

A aby boli koľaje ešte klzkejšie, natierali ich povrch zvieracím tukom a mastnou vodou. Vďaka nim mohli obrovské kamenné bloky ťahať aj do strmých svahov.

;

Súvisiace články