Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Nový objav ohľadom stavby pyramíd: Použité tony mŕtvych zvierat
Zdielať na

Nový objav ohľadom stavby pyramíd: Použité tony mŕtvych zvierat

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Vedci už nejaký čas tušili, že na pyramídach nepracovali len otroci, a nedávne objavy túto teóriu posilnili.

Dlho sa predpokladalo, že tieto obrovské stavby, ktoré boli hrobkami egyptských faraónov, stavala obrovská pracovná sila otrokov. Teraz však čoraz viac výskumov a odborných posudkov potvrdzuje teóriu, že stavitelia pyramíd neboli len otroci, ale aj vysokokvalifikovaní umelci a remeselníci. Patrí k nim aj objavenie ďalších informácií o tom, ako robotníci trávili svoj každodenný život. Vedci zo Sorbonnskej univerzity preložili papyrus, ktorý odhalil, že stavitelia pyramíd jedli zdravú a výživnú stravu. Okrem iného

JEDLI DATLE, RÔZNE DRUHY ZELENINY A NIEKOĽKO DRUHOV MÄSA.

Papyrusy tiež odhalili, že okrem výdatnej stravy dostávali aj akýsi plat.

ROBOTNÍCI SI MOHLI VZIAŤ DOMOV TEXTILNÉ VÝROBKY,

ktoré v tom čase mohli mať hodnotu tradičnej meny. Hovorí sa, že vyššie postavení panovníci dostávali aj poľnohospodársku pôdu, ktorá bola v starovekom Egypte veľkým majetkom.

Vypätie síl potrebné na ťažkú fyzickú prácu si určite vyžadovalo značný príjem potravy, preto sa na kŕmenie robotníkov na pyramídach zabíjali tisíce zvierat vrátane kôz a jahniat a pripravovalo sa pre nich obrovské množstvo chleba.

POSKYTOVALI AJ ODBORNÚ LEKÁRSKU STAROSTLIVOSŤ.

Nález zrastených kostí medzi pozostatkami robotníkov na pyramídach naznačuje, že zranenia, ktoré utrpeli počas stavby, mohli byť odborne ošetrené. Tieto objavy teda naznačujú, že stavba staroegyptských pyramíd sa viac spoliehala na zručnosť a umelecký prejav než na prácu vykorisťovaných otrokov.

Súvisiace články