Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Staroveký egyptský objav: Používame ho dodnes
Zdielať na

Staroveký egyptský objav: Používame ho dodnes

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Je úžasné, že Egypťania ho zostrojili ako prví.

Geológovia pri vykopávkach v egyptských lomoch objavili 12 kilometrov dlhú cestu, ktorá slúžila na prepravu čadičového kameňa. Cesta z vápenca a pieskovcových dosiek bola postavená v období 2600 - 2200 rokov pred naším letopočtom a je najstaršou známou dláždenou cestou na svete.

Archeológovia pri ceste našli aj keramiku a tábor, čo im pomohlo určiť dátum výstavby. Čadičové kamene boli prevezené k jazeru Moeris, odkiaľ ich loďou previezli do Gízy. Čadič sa používal na pokrytie miestnych chrámov mŕtvych a na výrobu sarkofágov pre faraónov.

Sarkofágy boli vyrobené z kameňa a Egypťania verili, že mŕtvi v nich budú žiť navždy. Na sarkofágoch bolo napísané meno zosnulého a boli zdobené jeho úspechmi počas života.

Presun čadičových blokov bol náročný a vyžadoval si spevnenú cestu. Podľa egyptológov sa kamene prepravovali na saniach a ukladali sa na kláty. Cesta nie je dokonalá, ale vzhľadom na nástroje, ktoré mali stavitelia k dispozícii, ide o významný úspech.

Ani vedci si nemysleli, že v tomto období už boli spevnené cesty. Cesty sa našli už predtým, ale žiadna nebola vydláždená kameňom. Cesta Sweet Track v Anglicku bola vyrobená z dreva a je staršia aj od nej.

Objavenie egyptskej cesty poskytuje dôležité poznatky o architektonických znalostiach a technológii starých Egypťanov. Položil základy pre vývoj a rozšírenie pohodlných a bezpečných ciest, ktoré poznáme dnes.

;

Súvisiace články