Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Záhada odhalená: Vieme, prečo boli postavené mayské pyramídy
Zdielať na

Záhada odhalená: Vieme, prečo boli postavené mayské pyramídy

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Výskum prišiel s prekvapivým výsledkom o gigantickej mayskej pyramíde.

V Strednej Amerike sa nachádza nespočetné množstvo mayských a aztéckych pyramíd, ktoré vedci predtým opísali vo veľmi dlhých štúdiách. Vieme tiež, že v mnohých prípadoch ide o množstvo pyramíd nad sebou. Prišli nové veky a noví ľudia a na existujúcu základňu postavili ešte väčšiu. Vedci tak v stavbách často nachádzajú prekvapivé priestory a dlhé chodby.

Mayské a egyptské pyramídy mali odlišné účely, aj keď sa často nazývajú rovnakým menom. Rôzne kultúry ich stavali na rôzne účely.

A nedávna štúdia pridáva k predchádzajúcim predpokladom nový prekvapivý zvrat, ktorý robí záhadu mayských pyramíd ešte zaujímavejšou. Odborníci spájajú stavbu mayskej pyramídy v Salvadore s konkrétnou udalosťou.

O ČO VŠAK IDE?

Predpokladá sa, že pyramída v Salvadore bola postavená po výbuchu sopky. Bola postavená niekoľko desaťročí po výbuchu sopky. Veľká sopečná erupcia v roku 539 zmenila klímu v okolitej oblasti a uvoľnila do ovzdušia množstvo prachu, ktorý keď sa usadil, mal hrúbku jeden a pol metra.

Mnohí ľudia oblasť opustili, ale neskôr sa vrátili. A stavba pyramídy bola v tom čase veľmi dôležitým aktom budovania a spájania komunity. Vytvorilo veľmi úzke väzby medzi navrátilcami, keďže do oblasti prišli v rovnakom čase noví aj starí obyvatelia, ale zloženie spoločnosti sa zrazu veľmi zmenilo.

Stavba pyramídy bola reakciou na výbuch sopky a napodobňovala jej formu. Okrem toho sa odborníci domnievajú, že autorita mayského vládcu v oblasti sa zvýšila po tom, čo výbuch sopky pošramotil jeho povesť. Podobné pyramídy boli neskôr postavené na miestach viacerých sopečných erupcií v Strednej Amerike.

Štúdia bola predtým uverejnená vo vedeckom časopise Antiquity.

ČO SA VŠAK PRESNE NACHÁDZA VO VNÚTRI MAYSKÝCH PYRAMÍD?

Súvisiace články