Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Odkryli hrobku mayskej pyramídy: Nájdený predmet vedcov prekvapil
Zdielať na

Odkryli hrobku mayskej pyramídy: Nájdený predmet vedcov prekvapil

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Nájdené predmety sú neoceniteľné.

Archeológovia pri vykopávkach vyrabovanej pyramídovej hrobky v ruinách mayského mesta v Petene na severovýchode Guatemaly objavili záhadnú nefritovú masku, ktorá pravdepodobne patrila doteraz neznámemu mayskému kráľovi.

Chochkitam, málo známa archeologická lokalita, sa nachádza v blízkosti Petenskej kotliny, podoblasti mayskej nížiny v severozápadnej Guatemale. Lokalita sa považuje za srdce klasického mayského obdobia od roku 200 do roku 900 n. l. Prvá správa o lokalite pochádza z roku 1909 a prebiehajúce výskumy odhalili tri hlavné monumentálne skupiny spojené dlhou centrálnou cestou.

V staroveku hodnota nefritu ďaleko presahovala jeho materiálnu hodnotu. Mayovia boli považovaní za ochrancov generácií, živých aj mŕtvych. Nefritové masky sa preto zvyčajne používali ako symboly božstiev alebo predkov a odrážali bohatstvo a vplyv ľudí pochovaných v hrobke.

Archeológovia zistili, že vykrádači hrobov vykopali tunel do jadra kráľovskej pyramídy po prieskume technológiou LiDAR v roku 2021. Ďalší prieskum odhalil, že votrelci prehliadli špecifickú oblasť vo vnútornej komore pyramídy.

Výsledkom tohto opomenutia bol nález ľudskej lebky a kostí, z ktorých niektoré boli vyryté hieroglyfmi, kamennej truhly v tvare rakvy, keramických fragmentov a pohrebných predmetov vrátane nádoby, lastúr ustríc a niekoľkých kusov nefritu, ktoré do seba zapadali a tvorili nefritovú masku.

Na niektorých úlomkoch kostí s rytinami a hieroglyfmi je napísané meno Itzam Kokaj Bahlam. Vedci predpokladajú, že toto meno môže patriť pochovanému mayskému kráľovi, ktorý vládol Chochkitamu okolo roku 350 n. l. Najpôsobivejšie je, že na rytine na jednej z kostí panovník drží hlavu mayského božstva, rovnako ako na zostavenej nefritovej maske.

Všetky artefakty a kosti nájdené v hrobke v Chochkitame boli prevezené do laboratória Holmul Archaeological Project (HAP) na vyčistenie a analýzu na mieste.

Tam archeológovia zostavili jednotlivé nájdené nefritové bloky a mohli zrekonštruovať kompletnú nefritovú mozaikovú masku.

Francisco Estrada-Belli, vedúci archeológ na Tulane University, a jeho tím objavili pohrebisko pomocou technológie mapovania LiDAR, uvádza sa v rozsiahlom článku v National Geographic. Maska zobrazuje prejav boha búrky, ktorého Mayovia uctievali.

Pozrite si nasledujúce video, v ktorom si môžete pozrieť masku aj nálezisko:

Súvisiace články